Glen Moray 2008, een sample uit ons eigen vatdeel

door | november 13, 2020

Het is alweer ruim een jaar geleden dat Peter en ik samen een aandeel kochten van een vat Glen Moray whisky. We deden dat via de CasQueteers, een groep liefhebbers die al sinds 2011 werkt aan een indrukwekkend portfolio aan whiskyvaten. Dit leidde al tot enkele zeer mooie bottelingen en voor mij was dat reden om in 2017 ook lid te worden van deze groep. Af en toe wordt de leden de gelegenheid geboden “hun” vatdeel te proeven middels een sample. Nu was ook de Glen Moray aan de beurt en tijdens de Whiskybase Gathering mochten we de samples in ontvangst nemen. 


Glen Moray, een whisky die velen laten staan bij een bezoek aan de favoriete slijter. Is het de uitstraling van de flessen of ligt het aan de kwaliteit van de whisky die erin zit? Ik moet eerlijk zeggen dat ik over de kwaliteit van de standaardbottelingen niet veel kan zeggen. Ik geloof dat ik ooit een keer een 8yo heb geproefd maar daar weet ik niet heel veel meer over te schrijven. Bij onafhankelijk gebottelde single cask versies kunnen soms wel eens hele mooie exemplaren zitten. Daarom besloten Peter en ik deze gok maar eens te nemen. We hopen na botteling op 5 flessen van deze whisky.

Deze Glen Moray werd gedistilleerd op 30 oktober 2008 en werd te rijpen gelegd in een ex-bourbon barrel met vatnummer 5772. Het sample dat we ontvingen heeft een gemeten vatsterkte van 56,7%. We zijn heel benieuwd hoe onze Glen Moray ervoor staat na 10 jaar rijping.

Notities van Peter

  • Neus: Heerlijk fruitig, met appel en peer, wat frisse citrus en kruiden op de achtergrond.
  • Smaak: Appel, peer en wat tropische vruchten, beetje thee-achtig, kruiden en vanille, witte chocolade. Een wat droog mondgevoel.
  • Afdronk: Niet erg lang, maar aangenaam met  weer veel fruit voornamelijk  fris zoete appel.

Een erg fijne sample en deze whisky is aardig op weg om een prachtig fruitig resultaat te geven. Nog even geduld!

Notities van Jeroen

  • Neus: Vooral zoete tonen van honing, appel en peer
  • Smaak: Kruidig in de mond, kaneelachtig. Een zoete appel, vanille en honing
  • Afdronk: Wat drogend in de mond en ook hier geldt appel weer als voornaamste smaak.

Een whisky die al heel mooi op weg is maar nog wel wat langer mag rijpen naar mijn idee. Een vat dat mooi rustig zijn werk doet.

Een gedachte over “Glen Moray 2008, een sample uit ons eigen vatdeel

  1. Pingback: Glen Moray 2008, een tweede sample uit ons eigen vatdeel | WhiskyOss.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *