Glen Garioch 12yo van de CasQueteers

door | december 15, 2020

2020 is een mooi jaar als het op de bottelingen van de CasQueteers aankomt. Zo kon ik eerder al schrijven over mijn eerste gebottelde aandeel, de 16yo Orkney malt. Deze week werd mijn derde aandeel thuis afgeleverd en dan moet ik de notities over het tweede aandeel nog met jullie gaan delen. Deze 12yo Glen Garioch kwam begin november uit mét een extraatje.


In de beginperiode van WhiskyOss was Glen Garioch een vast onderdeel van de proeverijen die we organiseerden (maar nog niet zelf presenteerden). We proefden er zelf een mooi aantal en in die tijd zou je zelfs kunnen stellen dat het een van onze favorieten was.

De aandelen voor dit vat kwamen eind oktober 2019 in de verkoop en in die periode waren Peter en ik net bezig met het plannen van een whiskyreis. Na landing in Edinburgh wilden we door het oosten van Schotland richting de Speyside rijden en een tussenstop maken bij de distillery in Oldmeldrum. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken over de aanschaf van een aandeel in dit vat. 2020 bracht ons inmiddels van alles maar de whiskyreis ging helaas niet door. Deze botteling gelukkig wel.

Distillatie van de spirit voor deze whisky vond plaats op 6 oktober in 2008. Voor de rijping werd gekozen voor een hogshead dat vatnummer 3191 meekreeg. De CasQueteers besloten om te wachten tot de leeftijd van 12 jaar gehaald zou worden en dus werd in oktober van dit jaar gewacht tot de datum van 6 oktober verstreken was. Op 14 oktober vond de botteling uiteindelijk plaats.

Een aandeel met “some extra drams”.

Bij inschrijving werd uitgegaan van aandelen van 4 flessen per deelnemer maar het vat bleek ons gunstig gezind. Naast het bestelde aantal flessen was er nog een extraatje van 35cl aan extra drams dat niet door de engelen geconsumeerd was. Nu dat flesje inmiddels bijna leeg is is het tijd om mijn bevindingen met jullie te delen.

  • Neus: Fruitig met appel, peer en citrus. Daarnaast komt er ook een geur van rozijnen naar boven. Voor een huidige Glen Garioch is het wat vreemd maar er lijkt ook een vleugje turfrook voor te komen.
  • Smaak: Zacht en romig in de mond. Kruidig van laurier en een puntje lavendel. Daarnaast fruitige tonen met vooral appel en een paar rozijnen. Ik heb ook hier weer dat lichte randje turfrook.
  • Afdronk: Mooi van lengte met een kruidige en zoete smaak, zoethout, laurier en appel.

Het kleine flesje met de extra drams is inmiddels leeg. Ik heb er al meerdere mensen van laten genieten en dat zal ik van de rest van het aandeel ook zeker gaan doen. Wat mij betreft is deze whisky een mooie score van 86 punten wel waard.

Op YouTube vond ik dit mooie filmpje van de Glen Garioch Distillery. Als het hele Corona gebeuren onder controle is en we weer terug kunnen naar het “oude normaal” dan staat een bezoek aan deze distillery zeker nog in de planning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *