Glen Elgin 12yo van de CasQueteers

door | maart 7, 2021

Het najaar van 2020 was voor mij een drukke tijd met betrekking tot de CasQueteers bottelingen. Na een prachtige Orkney en een al even zo mooie Glen Garioch kon ik op de valreep een aandeel van een vat Glen Elgin aankomen. Op het laatste moment waren er twee delen opnieuw beschikbaar gekomen en ik reageerde dus direct. Glen Elgin is immers wel één van mijn huidige favorieten.

Glen Elgin heb ik eigenlijk nog nooit anders geproefd dan als onafhankelijke botteling. De standaard 12yo trekt me niet aan maar ik heb me wel voorgenomen deze zeker een keer te gaan proeven. Ik wil immers wel weten wat de standaard dan is terwijl ik wel al weet wat er onafhankelijk gebotteld wordt of kan worden.

Voor deze CasQueteers botteling sprong ik dus wel direct in het gelid. Gedistilleerd in oktober 2008 en te rijpen gelegd in een Bourbon hogshead met vatnummer 807930. Na net iets meer dan 12 jaar rijpen werd het vat eind oktober 2020 geleegd. Zonder bij te kleuren of koud te filteren werden de flessen gevuld. Het alcoholpercentage werd hierbij vastgesteld op 57,7%. Een stevige borrel dus. Inmiddels staat de fles al een tijdje “open” en nu is het tijd om er eens nader naar te kijken.

  • Neus: Fruitig met een vluchtig appeltje, peer en misschien een nog rijpende banaan. Ik heb af en toe ook een zoetje van rozijnen en natuurlijk is er wat honing aanwezig. Later ook meer citrus. De neus belooft veel goeds.
  • Smaak: De alcohol brandt wat in de mond voordat een wat voller mondgevoel ontstaat. Een bittertje van citrus, een zoetje van honing en ook hier weer een vleugje appel. Niet echt heel uitgesproken en het lijkt vooral de alcohol die nog teveel domineert. Ik had, zeker gezien de neus, wat meer smaakbeleving verwacht.
  • Afdronk: De afdronk is vrij redelijk van lengte maar had zeker ook meer lengte en body mogen hebben.

Misschien dat een extra jaartje rijping deze Glen Elgin wat beter tot zijn recht had laten komen. Ondanks dat heb ik deze een score van 86 punten meegegeven. De mooie neus zorgt daarbij voor de afronding naar boven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *