CasQueteers samples Linkwood

door | mei 5, 2022

Als lid van de CasQueteers heb ik nog een paar mooie aandelen lopen. Zo af en toe worden er casksamples verstrekt waarmee de aandeelhouders mede kunnen bepalen of een vat al (bijna) klaar is om gebotteld te worden of dat het juist nog een aantal jaren moet blijven liggen. Zo proefden Peter en ik laatst een Glenburgie waar we samen een aandeel in hebben en ik beschreef ook mijn ervaringen met een Craigellachie die nog ligt te rijpen. Dit keer proef ik twee samples naast elkaar.

De distillery waar beide whisky’s gedistilleerd zijn is de Linkwood Distillery in de Speyside (Elgin). Linkwood is één van de distilleerderijen die vooral produceren voor de blends van DIAGEO. Officiële bottelingen zijn er niet veel maar de weg naar de onafhankelijke bottelaars wordt wel regelmatig gevonden. Ook de CasQueteers hebben dus enkele vaten in hun portfolio zitten.

Linkwood 2009, sherry butt #33903

Het eerste sample is er een uit een ex Oloroso sherry butt dat in april 2009 gevuld werd met newmake spirit van de Linkwood distilleerderij. De kleur van de whisky is na 12 jaar rijping nog behoorlijk licht. Uiteraard gaat rijping in een groot vat minder snel dan in een klein vat maar ik zou toch graag al wat meer kleur gezien hebben. Een lui vat? Niet heel zwaar gebrand lijkt in ieder geval wel zeker. Het sample is genomen in december van het afgelopen jaar en het alcoholpercentage is vastgesteld op 62,7%.

 • Neus: Fris en zoet, moutsuikers, grassig en een duidelijke geur van een groen appeltje.
 • Smaak: De alcohol laat een flinke prikkeling op de tong verschijnen. Een vleugje zoethout, misschien een wat notig karakter ook wel. De appel komt ook hier weer door.
 • Afdronk: Licht drogend maar ook weer dat appeltje.

Nog wat aan de wilde kant maar wel mooi op weg om een mooie whisky te worden. Heeft naar mijn idee nog wel wat tijd nodig om tot wasdom te komen. Ik ben benieuwd wat Marc van Grunsven hiervan gaat vinden want ik kocht dit aandeel samen met hem.

Linkwood 2010, sherry butt #22107

Van dit vat kocht ik samen met Peter een aandeel. Dit vat werd eind maart 2010 afgevuld en is daarmee ongeveer een jaar jonger dan het bovenstaande vat. Daarnaast betreft het hier een Pedro Ximinez sherry butt en dat zou een mooi verschil moeten opleveren aan het einde van de rijping. De kleur is nu al iets donkerder ondanks het feit dat dit de jongere whisky is van de twee. Ook dit sample is in december uit het vat gehaald. Het alcoholpercentage bedraagt hier 59,7%

 • Neus: Wat vlakker dan bij het eerste sample het geval was, heel ingetogen zelfs. Voorzichtig komt de schil van sinaasappel door naast ook weer een appeltje maar daar is het wel een beetje mee gezegd.
 • Smaak: Iets zachter in de mond dan het eerste sample. Een hint van caramel en chocolade, aangevuld met een zoet appeltje en een bittertje van citrus. Op zich al best prettig maar nog lang niet klaar.
 • Afdronk: Op zich al een mooie lange afdronk alleen moeten de aroma’s meer tot uiting gaan komen.

Klaar om te bottelen? Nee, ik zou het nog niet doen. Sterker nog, in beide gevallen zou ik nog minimaal 5 jaar wachten en dan kunnen dit absoluut toppers zijn geworden.

2 gedachten over “CasQueteers samples Linkwood

 1. Rutger v geel

  Mooie review. Had bij bijde samples ook het gevoel dat ze nog wel een paar jaar mogen.

 2. Marc

  Ik herken wel eea terug uit je tasting notes Jeroen. De alcohol is m.i. nog lange na niet voldoende geïntegreerd. Er zit een mooi zoetje in maar de scherpte overheerst nog teveel. Ik herken ook het friszure van een Granny smith in de smaak.
  Deze whisky heeft wel potentieel maar mag, zoals je zelf ook al aangaf, van mij ook zéker nog een paar jaar rijpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.