CasQueteers sample Craigellachie 2009

door | februari 27, 2022

Toen ik eind 2017 lid werd van de CasQueteers zocht ik natuurlijk meteen een vat uit waar ik wel een aandeel van wilde kopen. Inmiddels heb ik al een mooi aantal andere aandelen aangeschaft en zijn er ook al enkelen uitgeleverd. Mijn allereerste aandeel ligt echter nog steeds te rijpen. Ik ben ontzettend benieuwd naar de ontwikkeling.

Begin 2018 ontving ik voor het eerst een sample van dit vat Craigellachie. De whisky had een jong karakter, nét wat te jong maar wel beloftevol. Een paar jaar extra rijping werd gewenst. Vervolgens vernam ik bijna vier jaar niks meer over het vaatje. Het zal er toch nog wel liggen? En ja hoor, eind vorig jaar was er de melding dat er een sample besteld kon worden. Dat liet ik me uiteraard geen tweede keer zeggen.

Foto: www.spiritofspeyside.com

De whisky werd gedistilleerd op 21 april 2009 en ligt sindsdien te rijpen in een Bourbon hogshead met vatnummer 900476. We gaan inmiddels dus richting de 13 jaar rijping, de jongste variant van de standaard bottelingen van de distilleerderij. Een belangrijk verschil is natuurlijk wel dat de standaard bottelingen niet op vatsterkte gebotteld zijn. Dat zal uiteindelijk voor dit vat wél het geval zijn, maar wanneer dat gebeurt? Eerst maar eens proeven hoever de rijping nu is.

  • Neus: Een geur van romige vanille en citrusfruit. Er komt ook iets op van vers zaagsel en een licht zuurtje van balsamicoazijn. Ook lijkt er een hint van bloemen aanwezig.
  • Smaak: De start wordt gevormd door een prikkelend pepertje maar als de slok wat langer in de mond is wordt de smaak vol en romig. Zoete tonen van vanille, citrusfruit en een hint van perzik. Een wat drogend karakter door iets van een notensoort.
  • Afdronk: Drogend met een mooi zoetje. Doet denken aan perzikenthee. Fijn van lengte.

Wat mij betreft is deze Craigellachie een heel eind op weg om gebotteld te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *