CasQueteers casksample Craigellachie 2009, cask #900476

door | november 10, 2020

In 2017 waren Peter en ik voor het tweede jaar op rij aanwezig bij de The Whiskybase Gathering in Rotterdam. Uiteraard bracht ik ook even een bezoekje aan de stand van de Casqueteers. Daar zou namelijk een casksample klaarliggen van één van de vaten waar ik een aandeel van heb gekocht. Eén van de vaten? Jazeker, ik doe inmiddels ook mee aan een tweede vat maar daarover later meer. Deze blog gaat over het vat dat afkomstig is van de Craigellachie distillery.


De whisky werd gedistilleerd op 21 april 2009 en ligt sindsdien te rijpen in een Bourbon hogshead met vatnummer 900476. Naar alle waarschijnlijkheid zal botteling plaats gaan vinden in 2019. Dit kan echter ook eerder of later zijn, afhankelijk van de ontwikkeling die het vat doormaakt. Om die ontwikkeling te volgen, wordt er af en toe een sample getrokken en beoordeeld. Nu was er dus ook voldoende sample om de whisky vast aan de deelnemers voor te leggen. Ik ben zeer benieuwd.

Het sample is op 14 september genomen en daarmee is de whisky dus inmiddels ruim 8 jaar oud (jong). Aan de kleur te zien is het hogshead nog best actief te noemen. Een mooie goudgele kleur die je van een whisky van dit type rijping mag verwachten.

  • Neus: Na een kwartiertje rust in het glas ruik ik zoete mouttonen, honing, een hint van limoen en groene banaan. Ook lijkt er iets van een witte druif voorbij te komen. 
  • Smaak: In het begin behoorlijk heftig in de alcohol maar dit trekt weg als de whisky even in de mond rondgaat. Er ontstaat een vol en romig mondgevoel. De zoete tinten komen ook hier naar boven. Samen met een licht prikkelende sensatie en de schijnbare aanwezigheid van druifinvloeden zou je bijna gaan denken aan een mousserende wijn.
  • Afdronk: Redelijke lengte waarbij opvalt dat hier juist een appeltje in de smaak naar voren komt. Zowel in de geur als in de smaak was ik deze nog niet tegengekomen.

Met een heftige start en een toch wel mooie smaakontwikkeling lijkt dit een mooie whisky te gaan worden. Balans is er nog niet echt maar met de tijd zal dit ongetwijfeld komen. Ik ben zeer benieuwd wanneer overgegaan zal worden tot het bottelen. Zal het na 10 jaar rijping zijn of moeten we toch nog iets langer wachten? 

Ben jij ook geïnteresseerd om mede-eigenaar te worden van een vat whisky? Kijk dan eens op de website van de casqueteers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.