Cameronbridge 1991 Clan Denny

door | november 7, 2021

Om het verhaal over mijn souvenirs af te maken, heb ik nog twee Whisky’s om onder de loep te nemen. De eerste die ik daarvan in het glas heb is de Single grain van Cameronbridge. Na het bezoek aan Slijterij Bams te Maastricht, heb ik mijn verhaal daarover hier met jullie gedeeld en zou daar nog op terug komen. De eerste is dan ook meteen mijn favoriet van de twee. Een single Grain Whisky gebotteld door Douglas McGibbon onder het label Clan Denny.

Clan Denny is een serie van Douglas McGibbon waarbij bijzondere single cask whisky’s worden geselecteerd om te worden gebotteld. Deze vaten worden zorgvuldig uitgezocht bij distilleerderijen verspreid over heel Schotland. De grain whisky’s worden gebotteld met een ABV van 50% en de malt whisky’s op 48%. De leeftijden kunnen variëren van 7 jaar tot wel 30 jaar.

Foto: Bams

Cameronbridge is naar het schijnt de grootste distilleerderij waar grain whisky wordt geproduceerd. Opgericht in 1824 door John Haig. De eerste whisky’s werden ook onder deze naam uitgegeven. Haig is vandaag de dag nog steeds een bekende blend. De grain whisky wordt ook gebruikt in de blends van J&B, Johnnie Walker, Bell’s en andere bekende merken. Tegenwoordig is de distilleerderij in handen van Diageo en wordt er zo’n 140.000.000 liter per jaar geproduceerd. De column stills zorgen niet alleen voor whisky, maar ook de Goron’s Gin komt uit deze stills sinds de sluiting van haar eigen distilleerderij in Essex.

Cameronbridge 1991
Bijna 26 jaar heeft deze grain whisky gerijpt op een refill sherry butt. 25 jaar is wat het label draagt omdat de whisky niet de volle 26 jaar op vat heeft gelegen. Dat zal verder weinig invloed hebben op het uiteindelijke resultaat in mijn glas.

  • Neus: Zoet, veel vanille, karamel en fruitige aroma’s van citroen, honing en een vleugje kaneel
  • Smaak: Romig en warm op de tong met vanille, butterscotch, honing, marsepein, citroen en sinaasappelschil
  • Afdronk: Middellange afdronk met weer vanille, karamel en een bittertje van sinaasappelschil.

Dit is een erg fijne Single grain waar ik iedere keer weer van geniet en mijn waardering is dan ook een dikke 88 punten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *