Cambus 1993, James Eadie

door | juli 8, 2021

Afgelopen zaterdag was een mooie dag voor mij als whiskyhobbyist. Ik was op mijn werk en ontving ‘s ochtends een bericht van Jonny Coulon uit België. Hij was met zijn vrouw onderweg naar The Old Pipe om zijn whiskykast wat aan te vullen. Op de terugweg naar Antwerpen is Oss dan niet eens echt ver omrijden en dus mocht ik beiden na mijn werk thuis ontvangen. Natuurlijk werd er wat geproefd en werden samples uitgewisseld, waaronder ook van de nieuwe flessen van Jonny. Deze Cambus van James Eadie voorop.

Voor ons is dit een primeur want nog niet eerder passeerde een botteling van deze bottelaar bij ons de revue. Over Cambus hebben we het natuurlijk wel wat vaker gehad aangezien dit toch wel één van mijn favoriete single grain distillery’s is, of beter gezegd, was… In 1993 werd de distilleerderij immers gesloten en dat maakt deze bottelingen tot één van de laatst gestookte whisky’s van deze makelij.

Foto Whiskybase.com

Distillatie vond plaats op 5 mei 1993 en een deel van de gestookte spirit werd gerijpt in een sherry butt met vatnummer 48094. Het vat werd in een van de Diageo warehouses te rijpen gelegd en uiteindelijk werd het vat eigendom van bottelaar James Eadie. In 2019 werd overgegaan tot botteling van de inhoud toen deze een leeftijd had aangetikt van 26 jaar. Een mooie leeftijd voor een single grain whisky! Het vat leverde een opbrengst van 617 flessen op op vatsterkte 55,4%. Er werd niet bijgekleurd of koud gefilterd.

  • Neus: Pure chocolade, kersenbonbons, gedroogd fruit (dadels, pruimen), dit alles met een mooi laagje typische kruidigheid.
  • Smaak: Zeer zacht en mooi vol in de mond. Licht kruidig, pure chocolade, rozijnen, gedroogd fruit, kortom een behoorlijke sherry invloed.
  • Afdronk: Mooie lengte met een voornaam aandeel pure chocolade.

Ja, ik ben liefhebber! Liefhebber van single grain whisky op leeftijd, liefhebber van Cambus én liefhebber van het ruilen van samples. Jonny, bedankt voor dit mooie sample. Wat mij betreft een score van 88 punten zeker wel waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *