Twee maal Cadenhead’s Small Batch Glenrothes

door | november 11, 2020

Glenrothes, een distillery met een bijzondere reputatie. De eigen bottelingen zijn meer dan eens niet al te best ontvangen. Onafhankelijk gebottelde whiskies van deze distillery doen het daarentegen vaak wél prima. Zo proefde ik al een aantal prachtige bottelingen van Adelphi, lieten we voor de SMWG (Facebook groep) een Glenrothes bottelen door Claxton’s én opende, en versampelde, ik afgelopen jaar een Signatory Vintage Glenrothes uit mijn geboortejaar 1972. Naast de overeenkomst wat betreft distillery was er nóg een overeenkomst. Allen waren sherryvat gerijpt (of gefinisht). De twee Cadenhead’s Small Batch bottelingen die ik nu ga vergelijken zijn echter beiden gerijpt in meerdere Bourbon Hogsheads.


Vanwege de introductie van de bottelaar bij Wijnhuis Oss organiseerden we vorige maand een proeverij met een line up van zes Small Batch bottelingen. De tweede fles in die line up betrof een 17yo Glenrothes. Een botteling uit twee samengevoegde Bourbon Hogsheads, gedistilleerd in 2001 en gebotteld in oktober van het afgelopen jaar met een alcoholpercentage van 53,0%. Deze botteling had een opbrengst van 528 flessen.

  • Neus: Vanille, honing, caramel en een hint van bijenwas
  • Smaak: Zacht in de mond, kruidigheid van zoethout, verder tonen van honing en vanille
  • Afdronk: Zoete afdronk met ook weer tonen van honing, vanille en caramel

Bij het vooraf proeven van deze whisky hebben Peter en ik wat met druppels water geëxperimenteerd. De resultaten waren zeer bijzonder. De neus gaf meer fruittonen vrij van banaan en ananas. Ook een vleugje steranijs en drop kwamen naar voren. Ook in de smaak en de afdronk was er een verschuiving merkbaar richting typische drop tonen. Deze whisky werd door een groot deel van de deelnemers aan de proeverij als positief verrassend ervaren. Een mening die wij zeker deelden!

Twee maal Small Batch Glenrothes

Inmiddels is de eerste bestelling Cadenhead’s bottelingen geleverd bij de slijterij in Oss. Laat daar nou een jonge opvolger van de 17yo Glenrothes bij zitten. Een botteling afkomstig uit 3 Bourbon Hogsheads met een zeer indrukwekkend alcoholpercentage van maar liefst 65,3%… Distillatie vond plaats in 2009 en de fles werd in januari van dit jaar gebotteld. Ik ben zeer benieuwd hoe deze zich verhoudt tot de fles die we op de proeverij presenteerden.

  • Neus: Geen overweldigende alcoholgeur ondanks het hoge ABV. Caramel, citrusfruit en een hint van rozijnen. Een licht bittertje dat in de richting van thee gaat. 
  • Smaak: Stevig in de mond vanwege het hoge percentage alcohol. Toch wordt deze whisky vrij snel zacht in de mond. Licht kruidig met caramel en citrusfruit (grapefruit).
  • Afdronk: Lang en zoet met een drogend effect dat je bij thee ook kunt ervaren.

Met het “theelepeltje water van Ralfy” ontstaat in eerste instantie een scherpere alcoholgeur. Deze verdwijnt echter weer snel waarna vooral zoete tonen terugkeren. De whisky krijgt een vol en romig mondgevoel. Zacht en zoet met een licht pepertje op de tong. De grapefruit blijft en in de afdronk verandert niet veel met het water.

Wat een powerdram is dit! Prima zonder water te nuttigen maar met water wordt ie toch net wat vriendelijker. Het oudere broertje heeft toch net wat meer diepgang hetgeen ook niet raar is met een bijna dubbel zo lange rijping. Ik ben zeer benieuwd wat de 9yo op den duur gaat doen als er meer zuurstof in de fles komt. Voor nu krijgt ie van mij een score van 85 punten tegenover 87 voor de 17yo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.