Strathclyde 32yo van Cadenhead

door | november 26, 2022
Strathclyde 32yo van Cadenhead

Inmiddels mag wel bekend zijn dat oude single grain whisky’s zeer gewaardeerd worden in mijn whiskybeleving. Daarnaast vormen onafhankelijke bottelaars zo’n 98% van mijn whiskyverzameling. Met deze Strathclyde 32yo van Cadenhead kocht ik afgelopen zomer dus een fles die zeer mooi zou moeten passen in mijn whiskykast. Single grain op leeftijd en van een bottelaar waar ik zeker al meer mooie flessen van heb staan.

Afgelopen zomer was Wenen een van de bestemmingen tijdens een vakantie in Oostenrijk. Uiteraard wist ik dat er in deze stad een vestiging zit van een Cadenhead Shop en dus deed ik vooraf alvast wat huiswerk. In mijn zoektocht vooraf stuitte ik al zeer snel op deze voor mij zeer interessante fles en dus legde ik contact met de winkel om er een apart te laten zetten. Gelukkig kon ik er nog terecht op de laatste dag vóór hun vakantie en kon de fles gereserveerd worden. Nu is de tijd daar om er eens goed voor te gaan zitten.

De whisky vond zijn oorsprong bij de Strathclyde distillery in ergens in 1989. De geproduceerde spirit ging waarschijnlijk in ex Bourbon barrels en in februari van 2021 werd besloten vanuit 1 of meerdere barrels een Oloroso Sherry hogshead te vullen voor een finish van ruim een jaar. In het voorjaar van dit jaar werd uiteindelijk overgegaan tot botteling. Dit leverde een batch van 258 flessen op met een leeftijd van 32 jaar en een alcoholpercentage van 51,6%.

  • Neus: Lijm ,leer, boenwas, tabak, gedroogd fruit, rijpe kersen, pure chocolade, koffie, kruidenbouillon, hier gebeurt heel veel moois!
  • Smaak: Zacht en héél romig in de mond, bijna boterachtig. Complex met dan weer gedroogd fruit, dan weer chocolade maar zeer zeker ook weer leer en tabak. Er komt ook af en toe een hint van noten voorbij.
  • Afdronk: Warm, zacht en vol van smaak met alle aroma’s die al genoemd zijn. De afdronk had wat mij betreft alleen wat langer mogen zijn.

Ondanks de, wat mij betreft, wat korte afdronk vind ik dit een hele mooie combinatie van een oude grain whisky en een heel actief sherry vat. Voor mij een score van 90 punten zeker waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *