Strathclyde 32yo, Cadenhead Authentic Collection

door | juni 19, 2022

Een bezoek aan Edinburgh kan voor mij niet zonder een klein bezoekje aan de plaatselijke Cadenhead shop. De (inmiddels al niet meer) nieuwe Cadenhead Original Collection is niet mijn ding maar de Authentic Collection is dat zeker wel en dus ging ik even kijken of er wat stond uit die range. Rekening houdend met de beperkt toegestane hoeveelheid die er sinds Brexit mee mag naar Nederland ging ik dit keer voor een mooi sample.

In de winkel staan twee mooie vitrinekastjes met sampleflesjes. Een kastje bevat samples van 20cl, vaak cask-ends. Het andere kastje bevat 5cl samples van de “normale” Authentic Collection bottelingen. Ik besluit om in dit kastje mijn ogen even goed de kost te geven op zoek naar iets heel bijzonders. Een mooie oude singlegrain whisky bijvoorbeeld.

Cadenhead heeft mij al eerder een paar hele mooie grains opgeleverd. Zo kocht ik een aantal jaar geleden een Invergordon die in mijn geboortejaar 1972 geproduceerd werd. Over een paar maanden gaat deze fles open. Daarnaast staat er in mijn kast een 30yo Strathclyde uit de Small Batch Collection en had ik ook al ooit een 26yo Cameronbridge uit die serie in mijn collectie. Nu vond ik een sample van een 32yo Strathclyde uit de Authentic Collection. Eerdere ervaringen met deze distilleerderij maakten me heel nieuwsgierig naar deze botteling…

Foto Whiskybase.com

De spirit voor deze whisky kwam in 1989 uit de installatie bij de Strathclyde distillery. Het lijkt erop dat er meerdere ex Bourbon barrels zijn samengevoegd om er in 2019 een refill sherry cask van circa 250 liter (hogshead) mee te vullen voor een sherry finish. De finish duurde uiteindelijk 2 jaar en het finishvat leverde een opbrengst op van 324 flessen met een alcoholpercentage van 54,5%. Zo’n 40 minuten na het inschenken begin ik aan mijn ontdekkingsreis, op zoek naar wat dit glas me gaat brengen.

  • Neus: Kruidige tonen van hout, sigarenkistjes. Zoete sherrytonen van rood fruit, bessen kersen en ver weg ook een rijpe appel. Er zit ook iets vettigs in, een hint van vanilleroom.
  • Smaak: Verwarmend, romig en heerlijk zacht. Ook hier een mooi kruidig randje en mooie zoete fruittonen van het sherryvat. Ik proef ook een hint van vanille terug van de eerste rijping.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk zoete sherry met een kruidig randje.

Deze Strathclyde heeft een mooie balans tussen de spirit, de initiële rijping en de finish in het sherry vat. Wat mij betreft een score van 89 punten zeker wel waard!

Met de kennis van nu (totaal geen controle bij de terugreis met de boot) had ik toch graag de hele fles aangeschaft. Ik verwacht dit jaar nog wel een Cadenhead winkel te bezoeken. Misschien staat ie daar dan nog wel op me te wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *