Strathclyde 30yo Cadenhead’s Small Batch

door | november 13, 2020

Single Grain Whisky, ik heb er wel wat mee. Zeker als het oude versies betreft, of nieuwe bottelingen van grains die al lang in het vat hebben mogen rijpen. Zo stonden er in mijn collectie al mooie flessen Cambus en Port Dundas, staat er nog een schitterende Dumbarton open en heb ik nog een Invergordon uit mijn geboortejaar dicht staan voor als ik 50 word. Recent selecteerde ik wat flessen uit de Cadenhead Whisky Shop in Campbeltown en ook daar zat weer een oude grain bij. Dit keer van een distillery waar ik nog niet eerder wat van proefde. Het werd een 30yo Strathclyde die recent gebotteld werd en inmiddels uitverkocht is in Campbeltown. Ik was de gelukkige die de laatste fles kon aanschaffen.


Jullie hebben kunnen lezen dat Eric Snellen mij een sample stuurde van een schitterende cage botteling van Springbank. Als tegenprestatie stuurde ik hem een sample van deze Strathclyde omdat ik weet dat ook hij dit soort oude grains ontzettend kan waarderen. Ik vroeg hem of hij het leuk zou vinden om zijn smaaknotities met jullie te delen in deze blog. Dat wilde hij wel doen dus ik ben zeer benieuwd of onze smaakbelevingen overeen zullen komen.

Eerst maar eens wat algemene informatie over deze botteling. Dat leest wat prettiger toch? De spirit van deze whisky werd gestook in 1989. Strathclyde gebruikte hiervoor voor het grootste gedeelte tarwe als suikerbron, aangevuld met 9% aan gemoute gerst. Rijping vond plaats in twee Sherry Hogsheads en een Bourbon barrel. Deze vaten werden samengevoegd en uiteindelijk gebotteld in een oplage van slechts 360 flessen. De engelen hebben van hun deel genoten schat ik zo. Het alcoholpercentage hebben ze nog mooi in tact gelaten met 54,5%.

Notities van Eric

  • Neus: Rood fruit, bessen, hints van bourbon, rum en bacon. Ook chocolade en duidelijke sherry invloeden aanwezig. Prachtige geuren, heel complex.
  • Smaak: Olieachtige structuur. Wederom rood fruit, bessen, sherry, toffee en ook hints van chocolade komen terug. Warm in de mond en alles valt mooi samen met het nog vrij hoge ABV. Prachtig!
  • Afdronk: De warme nasmaak blijft goed hangen. De sherrytonen met chocolade blijf je goed proeven met een wat romige structuur erin. 

Een prachtige dram met veel complexiteit. Ik had niet eens verwacht dat het om een single grain ging. Ik heb blind geroken en geproefd en daarna pas de info gezocht om niet eerst een vooroordeel te creëren. Zeker een score van 89 tot 90 punten waard. 

Notities van Jeroen

  • Neus: Deze grain heeft niet de “traditionele” Velpon geur die je vaak bij de eerste indruk van grain whiskies tegenkomt. Direct een zoete en kruidige geur. Rietsuiker, vanille, caramel en chocotoff brengen de zoete tonen. Een vleugje kaneel en gember geven een idee van kruidkoek. Daarnaast lijken dadels maar ook kersen in de geur te zitten. Bijzonder complex.
  • Smaak: Zacht en kruidig met een romig mondgevoel. Het kruidige gaat bijna in de richting van een roggewhisky. De zoete tonen van caramel, gedroogd fruit chocola en kersen verraden het aandeel van de sherry gerijpte whisky.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk waarin zowel het kruidige als het zoet in mooie balans blijven hangen.

Deze 30yo whisky is gevaarlijk drinkbaar. Van mij krijgt deze een score van 89 punten. Een zeer fijne aanvulling op mijn collectie!

Erg leuk om zo’n whisky te kunnen voorzien van een gastnotitie! Ik ben blij dat je ervan genoten hebt Eric. Dank je voor je bijdrage!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *