ORD 11yo uit Cadenhead’s Wood Range

door | februari 14, 2021

In mijn, toch nog steeds beperkte, “carrière” als whiskyhobbyist mocht ik al een behoorlijk aantal Cadenhead flessen verwelkomen. Slechts enkelen daarvan kwamen van de (Glen) Ord distillery en die waren dan ook nog eens allemaal gerijpt in ex bourbon barrels danwel hogsheads. In het najaar van 2020 kreeg ik de kans om een Ord uit Cadenhead’s Wood Range serie aan te schaffen. Een rijping met een stevige sherry invloed!

De Wood Range serie kent bottelingen van whisky’s die vaak eerst een rijping hebben gehad in een Bourbon barrel of hogshead en die vervolgens nog een ruime finish hebben gehad in een Sherry hogshead. Vaak een zogenaamd fresh Sherry hogshead, geslagen uit vaten die rechtstreeks uit de sherry productie afkomstig zijn. Dat geldt ook voor deze botteling. De finish in een Fresh Oloroso Hogshead duurde hier ongeveer 15 maanden.

Deze Glen Ord werd in 2008 gedistilleerd en in het voorjaar van 2020 werd overgegaan tot het vullen van de flessen. En toen kwam COVID-19 om de hoek kijken. De gebottelde flessen bleven staan waar ze stonden en Campbeltown ging in lockdown. Uiteindelijk was het in het najaar zover dat ze naar de Cadenhead shops verscheept mochten worden.

Ik volgde de ontwikkelingen bij de shop in Campbeltown maar daar bleek deze Ord al snel uitverkocht te zijn. Gelukkig heb ik inmiddels ook wat goede contacten bij de shop in Keulen en daar kon ik nog wel terecht en zodoende kon deze mooie botteling toch in Oss terecht komen. Om van te genieten maar natuurlijk ook om er mijn bevindingen over te delen.

  • Neus: Kruidenbouillon, verse tuinkruiden maar ook gedroogd fruit en, en dat is echt voor het eerst dat ik deze geur in een whisky herken, de geur van Haribo Colaflesjes…
  • Smaak: Een prikkelend, bijna mousserend mondgevoel. Zoete tonen van gedroogd fruit maar ook een wat drogend karakter dat mede gevoed wordt door een bittertje van een stevige kop koffie op de achtergrond.
  • Afdronk: Een medium lengte met een bittertje maar ook zoete fruittonen van gedroogd fruit. Een en ander wordt in de afdronk aangevuld met een hint van verse munt.

Ik vind dit een bijzonder flesje. Heel anders dan de Ord bottelingen die ik eerder proefde maar dat is niet verrassend aangezien het hier een heel andere rijping betreft. Hij drinkt makkelijk weg maar op de een of andere manier waren mijn verwachtingen wat hoger gespannen. Net wat vlakker in smaak en afdronk dan gehoopt maar van mij krijgt deze toch nog een mooie score van 86 punten mee.

2 gedachten over “ORD 11yo uit Cadenhead’s Wood Range

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.