Mijn eerste Aultmore

door | november 13, 2020

Aultmore, het is zo’n distilleerderij waar ik nog maar weinig mee in aanraking ben gekomen en waarom? Natuurlijk, ik heb er wel eens wat samples van genuttigd en eigenlijk waren die altijd prima maar toch, het kwam er maar niet van. Tot ik onlangs de (uitgestelde) Spring Release van de Authentic Collection van Cadenhead voorbij zag komen. De aangegeven notities spraken me aan en dus staat er nu voor het eerst een Aultmore in mijn kast.


Ik wilde uit de Spring Release in ieder geval een Ord aanschaffen (hierover later meer) maar deze Aultmore leek me ook wel wat, op de voet gevolgd door een 12yo Ledaig… Het werd tijd voor een Aultmore.

Het betreft in dit geval een whisky die in 2006 werd gedistilleerd. Rijping vond plaats in een Bourbon Hogshead waarvan geen vatnummer is aangegeven. De Spring Release is vanwege COVID 19 wat later gebotteld dan vooraf gepland. Uiteindelijk werd het vat in de zomer gebotteld en had de whisky een leeftijd van minimaal 13 jaar. De vatsterkte is 56,4% en zoals altijd is de whisky niet bijgekleurd of koud gefilterd. Het hogshead leverde een aantal van 336 flessen op.

  • Neus: Fris, fruitig met citrusfruit en een vleugje appel aangevuld met zachte caramel fudge
  • Smaak: De start is licht prikkelend maar er ontstaat al snel een warm en romig mondgevoel. Zoete bourbontonen met citrus, appel en wat tropisch fruit. Ik kom ook wat zoete moutsuikers tegen
  • Afdronk: Een mooie, vrij lange  afdronk waarin de diverse smaaktinten om beurten terugkomen.

Ik vind dit een fijne whiskystijl met een goed gekozen rijping. Wat mij betreft een mooie 87 score waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *