Glentauchers 1989, Cadenhead Cask Ends

door | maart 3, 2022

Mensen die wel eens een whiskyreisje Campbeltown hebben gedaan zullen waarschijnlijk ook een bezoekje hebben gebracht aan bottelaar Cadenhead. En als je daar dan tóch bent, dan doe je natuurlijk mee aan een van de befaamde Warehouse Tastings waarbij een aantal whisky’s rechtstreeks uit de vaten wordt geproefd. De laatste liters uit dit soort vaten wordt uiteindelijk soms gebotteld als Cask End botteling. Zo ook de fles waar dit sample vandaan komt.

Bij mijn bezoek aan Jonny Coulon was dit een van de flessen waar ik een sample uit mocht schenken. Sterker nog, Jonny raadde me met klem aan deze te proberen en wie ben ik dan om nee te zeggen? Zeker ook omdat ik uit eigen ervaring kan stellen dat de vaatjes in deze tastings erg mooi kunnen zijn. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Foto Whiskybase.com

Het gaat in dit geval om een Glentauchers whisky die in 1989 gedistilleerd werd. Een Bourbon Hogshead, met vatnummer 1194, werd afgevuld met new make spirit en te rijpen gelegd. Cadenhead kocht het vat op en legde het in hun eigen warehouse. De Cask End flessen werden uitgebracht in 2017 toen de whisky een leeftijd van 27 jaar bereikt had. Zonder koude filtering of bijkleuring en met een alcoholpercentage van 52,9%.

  • Neus: Zoete tonen van vanille en caramelfudge. Houtachtige aroma’s met geroosterde amandel en een zoete kruidigheid. Fruitig met tonen van zoete citrus, perzik en overrijpe banaan.
  • Smaak: Zoet, fruitig en heerlijk zacht in de mond. Een hele lichte kruidigheid op de tong maar het rijpe, zoete fruit heeft de overhand.
  • Afdronk: Mooie lengte met zoete fruitige aroma’s.

Jonny heeft niets teveel gezegd. Dit is zeer zeker een hele mooie Glentauchers! Voor mij mooi genoeg om er een score van 89 punten aan te hangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *