Glenburgie 1993

door | november 11, 2020

Het is weer Carnaval in het zuiden van het land. Dat betekent dus ook weer een dolle boel hier in Oss, dat voor deze dagen is omgedoopt tot het ‘Ossekoppenrijk’. De komende dagen zal er vooral pils gedronken worden en daarom had ik gisterenavond nog even een Whisky in het glas.


De Ossenaren worden tijdens de Carnaval de ‘Ossekoppen’ genoemd, een leuke overeenkomst met het vat waarin vaak Whisky gerijpt wordt. ‘Hogshead’, dat volgens sommige afkomstig is van ‘Oxhead’ en dus Ossekop. Voor deze avond dus een Whisky uit een Hogshead en wel een refill Claret Hogshead.

Deze door Cadenhead gebottelde Glenburgie kocht ik tijdens ons laatste bezoek aan Schotland. Maar liefst 24 jaar gerijpt, waarvan de laatste 9 jaar op een Claret Hogshead. Claret is dan weer een Engelse benaming voor een rode Bordeaux wijn. Het is de eerste keer dat ik deze fles ga openen en was zelf dus ook wel zeer benieuwd naar wat me te wachten stond.Cadenhead’s
Glenburgie 24 jaar

Gedistilleerd: september 1993
Gebotteld: Herfst 2017
Refill Claret Hogshead sinds 2008
53% ABV
216 flessen

Neus: In het begin wat scherp, maar later fris met appel, perzik en zoete aroma’s van rood fruit. Eikenhout en kruiden

Smaak: Ook in de mond is het best pittig in het begin. Zoet, appel, druiven, tropisch fruit, bessen en kaneel. Naar mate het glas wat langer staat, wordt het pittige mondgevoel wat minder en komen de smaken beter tot hun recht.

Afdronk: Lang, zoet met appel en zoethout. Er blijft nog lang een drop-achtige smaak hangen.


Een erg fijne Whisky! Vrij makkelijk te drinken ondanks het scherpe begin. De mooie balans van smaken en geuren maakt het een redelijk makkelijke Whisky. Als ik er een score aan geef is dat 87 punten. Ik ga er zeker nog eens een paar keer goed voor zitten om te kijken wat er nog meer in te vinden is. Fijne aankoop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *