Een Islay Distillery botteling van Cadenhead’s

door | november 11, 2020
Untitled

Geheimzinnig hoor… Een fles whisky waar op het label niet aangegeven mag staan in welke distillery de inhoud gemaakt is. Iets met afspraken, contracten et cetera. Jullie mogen het wel bottelen maar… Nou ja, uiteindelijk gaat het om de inhoud en dat deze inhoud eigenlijk bij Lagavulin gedistilleerd is geeft alvast vertrouwen in de kwaliteit.


Peter en ik mochten rechtstreeks uit het vat proeven tijdens onze trip naar Campbeltown. Het vormde de afsluiting van de Warehouse Tasting die we bij Cadenhead’s geboekt hadden. Cameron McGeachy vertelde ons daar over deze whisky. Het gaat om een whisky die eerst 8 jaar in bourbonbarrels is gerijpt bij Lagavulin. De barrels zijn vervolgens geleegd en de whisky is in een 1000 liter IBC container vervoerd naar Cadenhead’s. Daar is de container weer gelegd in eikenhouten vaten. Een daarvan is een oud sherrybutt, met nagenoeg geen activiteit meer, dat nu in het warehouse gebruikt wordt bij de tastings.

De smaakbeleving ter plaatse in combinatie met de prijsstelling, zorgde ervoor dat Peter en ik beiden met een fles huiswaarts gingen. Een mooie mogelijkheid om nu beiden onze beoordelingen te publiceren in een blogje. De whisky is gedistilleerd in 2008 en is gebotteld op een leeftijd van (in ieder geval) 9 jaar. De vatsterkte is vastgesteld op 59% en er is niet bijgekleurd of koud gefilterd.

Notities van Peter

  • Neus: Uiteraard turfrook, houtvuur, maar ook honing en frisse fruitige geuren.
  • Smaak: De turf is mooi aanwezig, maar niet overheersend. Hout, vanille en zoete smaken van honing en rijpe appel. Heel bijzonder is dat ik een beetje witte chocolade proef.
  • Afdronk: Lange afdronk met honing, appel en turf.

Dit is geen heel complexe whisky, maar zeker wel een pareltje. Buiten dat het voor ons een speciale fles is, heeft hij echt een prachtige balans in de smaken!

Notities van Jeroen

  • Neus: Olieachtige turfrook, grassige geur als van drogend hooi. Verder zoete honingtinten met appel en citrusfruit
  • Smaak: Vol en romig mondgevoel met een pepertje op de tong. Turfrook met zoete tonen van honing en appel en later ook een vleugje ananas
  • Afdronk: Lange afdronk waarbij zoet en rook elkaar afwisselen.

Een mooie balans tussen zoete tonen en mooie turfrook. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat ik zeer tevreden is met deze aankoop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.