Deanston 10yo Cadenhead Original Collection

door | augustus 19, 2021

Toen een tijdje geleden bekend werd dat bottelaar Cadenhead zou gaan stoppen met de cask strength Small Batch bottelingen vulde mij dat met een teleurgesteld gevoel. Goed, er kwam een andere serie voor terug in de vorm van de Cadenhead Original Collection maar toch… Ik ben pas bij één botteling écht in de verleiding gekomen deze aan te schaffen. In de sampleruil met Rowald van Baardwijk kreeg ik de kans een andere botteling uit de nieuwe serie te proeven.

Het is niet zo dat ik de nieuwe serie bij voorbaat af wil schieten. Ik ben alleen bang om teleurgesteld te raken in een van mijn favoriete bottelaars. Gelukkig is de Benrinnes die ik zelf aanschafte me vrij goed bevallen en ik ben dan ook oprecht benieuwd naar wat deze Deanston te bieden heeft.

Een kenmerk van deze nieuwe serie is dat de bottelingen worden uitgebracht op een alcoholpercentage van 46% en dat is op zich geen verkeerd percentage. Het zorgt ervoor dat er niet koud gefilterd hoeft te worden en bijkleuren doen ze gelukkig ook niet bij Cadenhead.

Foto Whiskybase.com

Naast deze kenmerken is het zo dat er verschillende rijpingstypen met elkaar vermengd worden om tot een specifiek smaakbeeld te komen. Bij deze specifieke bottelingen is een aantal vaten geselecteerd. Dit zorgde voor een verhouding van 80% op Bourbon vaten gerijpte whisky en 20% op Madeira vaten.

  • Neus: Een bitterzoet geurtje van grapefruit, honing en overrijpe appel.
  • Smaak: Moutig, bijna new make spirit achtig zelfs. Witte wijn met wat fruitige tinten. Er is niet veel diepgang.
  • Afdronk: Verrassend lang maar niet bijzonder. Ook hier weer de bijna new make achtige mout.

Ik heb al best wat Cadenhead bottelingen geprobeerd en er in veruit de meeste gevallen van genoten. Deze botteling kan mij echter niet bekoren. Uiteraard is het fijn dat ik deze heb kunnen proberen maar ik vind het niet erg dat ik deze niet gekocht heb…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *