Cadenhead’s Wood Range Glenfarclas 26yo

door | november 9, 2020
Untitled

Zo, en dan is het nu eindelijk tijd om dit pareltje eens wat nader te bekijken. Eind oktober was ik met mijn gezin in London en daar kreeg ik bij hoge uitzondering de kans een hele mooie fles te kopen. De fles zou immers de volgende dag pas officieel te koop komen maar ja, dat was de dag dat wij weer huiswaarts zouden gaan. Na eerder al een mooie Longmorn uit de Small Batch serie gekocht te hebben werd me de aankoop van de 26 jarige Glenfarclas uit de Wood Range serie me gelukkig ook gegund.


Het gebeurt niet zo vaak dat je een onafhankelijk gebottelde Glenfarclas tegenkomt die ook nog eens gewoon de naam van de distillery mag dragen. De Scotch Malt Whisky Society heeft er veruit de meeste maar Cadenhead’s is een goede tweede met maar liefst 36 verschillende bottelingen. Momenteel is dit de laatste botteling maar er zullen er vast nog volgen aangezien bottelaar en distillery een goed band met elkaar hebben.

Het betreft een fles die gebotteld is vanuit een sherry hogshead. Daar heeft de whisky echter niet zijn volledige rijping in gehad. Na de destillatie in 1990 heeft de spirit in eerste instantie mogen rijpen in een ander vat, naar alle waarschijnlijkheid een of meerdere refill Bourbon barrel(s). Ergens in 2013 is de whisky overgezet in het sherry hogshead om vervolgens in oktober van het afgelopen jaar gebotteld te worden. Botteling vond plaats zonder koude filtering of bijkleuring met caramelkleurstof. Het vat leverde 228 flessen op met een alcoholgehalte van 50,8%.

  • Neus: Intens, rijk, zoete sherry. Rijpe kersen, dadels, melkchocolade en toffee. Bijzonder mooi.
  • Smaak: Een wassig mondgevoel, olie-achtig. Een lichte kruidigheid van het hout maar vooral sherry tonen van gedroogd fruit (rozijnen, dadels) en rijpe donkere kersen. Een licht bittertje dat neigt naar koffie.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk, zacht mondgevoel. Ook hier weer kersen en gedroogd fruit met een licht bitter randje koffie.

Dit is een whisky die ik zeer kan waarderen maar ja, ik had ook niet anders verwacht. Het is immers een 26yo Glenfarclas en dan ook nog eens op vatsterkte. De invloed van het sherry vat is zeer goed merkbaar. Dit was een zeer actief vaatje! Ik ben dan ook zeer blij dat ik de kans heb gekregen deze fles aan te schaffen bij mijn bezoek aan de Cadenhead’s winkel in London.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.