Cadenhead’s Small Batch Ord 12yo

door | november 10, 2020
Untitled

Kerst 2017. Een weekje vakantie. Uitrusten van een jaar hard werken. Mooie momenten delen met het gezin, lekker eten en natuurlijk hoort er ook weer een mooi drankje bij. Voor mij gaat daarom deze Kerst eindelijk een fles open die ik in oktober al kocht. Tijdens de herfstvakantie bezocht ik met mijn gezin de stad Edinburgh en daar, in de Cadenhead Whisky Shop, vond ik deze Small Batch Ord12yo. 


Ik proefde deze botteling op de laatste dag van ons bezoek en was eigenlijk direct verkocht. De prijs van deze whisky was, omgerekend slechts €62,50, ook dik in orde en dus werd er een plaatsje vrijgemaakt in de ruimbagage. Vlak naast een 43yo Invergordon uit 1972. Ik ben er nog niet uit wanneer die fles open gaat. Eerst de Ord maar eens proeven.

De Glen Ord distillery bestaat komend jaar 180 jaar. Diageo is de eigenaar van de distillery waar jaarlijks ruim 3 miljoen liter alcohol wordt gestookt. Naast een aantal standaard bottelingen en het gebruik van de whisky in Diageo blends, gaater ook regelmatig een vat richting onfhankelijke bottelaars. Cadenhead’s heeft zo al diverse bottelingen op de markt gebracht.

Deze Highland whisky werd gedistilleerd in 2005 en te rijpen gelegd in 2 Bourbon Hogsheads. Na twaalf jaar rijping werden deze vaten samengevoegd om uiteindelijk 576 te kunnen vullen met de goudgele drank. Zoals altijd is dit soort bottelingen op vatsterkte (in dit geval 55,8%) en werd er niet kunstmatig gekleurd of koud gefilterd. 

  • Neus: Zoete room, vanillekwark met een vleugje bosvruchten. Een fris zuivelig karakter.
  • Smaak: Ook hier een romig mondgevoel. Fruitig ook weer. Bijzondere combinatie van een bosbessen, banaan en citrus met een lichte prikkel op de tong. 
  • Afdronk: Zoet, zacht en romig. Later een mondgevoel van bosvruchten thee. 

Het zuivelige karakter kom ik in geen een andere whisky uit mijn collectie tegen. Her en der misschien een vleugje van een boterbabbelaar maar niet zoals bij deze whisky. In het boek “De chemie van Schotse maltwhisky” van Robin Brilleman, staat mooi beschreven hoe dit karakter kan ontstaan. Met een beetje pech was dit doorgeslagen in een ranzig karakter maar gelukkig is het gehalte boterzuur mooi binnen de perken gebleven. Nu is het een bijzonder mooie whisky met een zeer bijzonder karakter. Een heerlijk glaasje om de kerst mee af te trappen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.