Cadenhead’s Small Batch Longmorn 25yo

door | november 9, 2020
Untitled

Het is alweer een tijd geleden dat ik met mijn gezin in London was. Ik bezocht daar ook even de Cadenhead’s winkel en natuurlijk vertrok ik daar niet met lege handen. Het wordt tijd ik eens wat aandacht ga besteden aan mijn aankopen. Eerst maar eens de Longmorn-Glenlivet 25yo uit de Small Batch serie.


Dit was ook de eerste fles die ik kocht in het prachtige winkeltje in Chiltern Street in London. Mijn eigenlijke doel was een andere fles waarover ik later ook zeker nog zal schrijven maar bij mijn eerste bezoek was die nog niet te krijgen. Deze Longmorn stond er nog wel en daar hoefde ik verder niet snel over na te denken. Deze moest maar eens mee naar Oss.

Cadenhead’s is de oudste onafhankelijk bottelaar van Schotland. Dit jaar viert het bedrijf zijn 175 jarig bestaan! In die tijd heeft het een prachtige reputatie opgebouwd en ik heb inmiddels al een paar mooie bottelingen in mijn collectie staan. Zowel flessen als samples.

Deze specifieke whisky is in 1990 gedistilleerd en heeft 25 jaar mogen rijpen in een Bourbon barrel. Uiteindelijk werden nog 132 flessen op vatsterkte (54,6%) gebotteld zonder dat er gebruik gemaakt is van kleuring of koude filtering. Daar kan weinig mis aan zijn niet dan?

  • Neus: Vooral citrus, sinaasappel en limoen. Een vleugje vanille. Licht kruidig in de richting van gember. 
  • Smaak: Fruitigheid van citrusvruchten met een zoetje van zachte honing. Een lichte prikkeling op de tong. Een licht drogende sensatie in de mond.
  • Finish: Een mooie lengte. Ook hier wisselen het licht drogende en de zachtzoete fruitigheid elkaar af.

Ik hou wel van dit smaaktype whisky al had ie, als ik er kritisch naar kijk, net iets meer mogen hebben. Iets meer fruitigheid? Iets zoeter misschien? Ondanks dat verdient deze Longmorn een mooi plaatsje in mijn collectie en gezien het niveau in de fles ook in mijn glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *