Cadenhead’s Benrinnes 23yo Small Batch

door | november 13, 2020

Eerder publiceerden we een al blog over een 18yo Benrinnes die we in onze meest recente proeverij gepresenteerd hadden. Ik vertelde toen al dat er inmiddels een nieuwe botteling uit was gekomen én dat die ook al in mijn kast stond. Daarover dus nu deze review.


Deze botteling is samengesteld uit 3 bourbon hogsheads die in 1995 te rijpen werden gelegd met de new make spirit. In het voorjaar werden de drie vaten zorgvuldig geselecteerd om gezamenlijk deze whisky te vormen. Zonder koude filtratie of bijkleuring met caramelkleurstof en gebotteld op de gecombineerde vatsterkte van 51,1% werden 708 flessen gebotteld. Met recht een Small Batch botteling.

Toen ik wist dat deze fles zou komen, vroeg ik Stefan van der Krabben van Wijnhuis Oss er zéker een voor me te bestellen. De ervaringen met de 18yo versie in de proeverij en eerdere Benrinnes expressies die ik mocht proeven, gaven me meer dan genoeg vertrouwen dat dit een goede aankoop zou worden. Zou het ook zo zijn?

  • Neus: Zoete moutsuikers overgaand naar zoete honing, het idee van cornflakes et cetera. Verder een frisse citrusgeur die in de richting van limoen gaat.
  • Smaak: De start is licht kruidig, een pepertje op de tong. Dit maakt snel plaats voor een zacht en romig mondgevoel. Een mengeling van fruittinten en zuivel. Het etiket schrijft “strawberry yoghurt” en inderdaad…
  • Afdronk: De whisky blijft lekker lang hangen in de mond. Hier komt de smaak juist weer meer terug in de richting van de geurbeleving. 

Bij de bottelingen van Cadenhead staan de eigen smaaknotities aangegeven op de labels. Lang niet altijd kan ik mijn eigen notities daarin herkennen. Op zich is dat ook logisch natuurlijk, immers, iedereen heeft zijn of haar eigen smaakbeleving en zal verschillende dingen wel of juist niet ontdekken. In dit geval was de “aanwezigheid” van de aardbeienyoghurt in de smaak wel zeer herkenbaar. Een prachtig detail in deze whisky dat voor mij vergelijkbaar is met de ervaring die ik had met een 12yo Ord die ook door Cadenhead gebotteld was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *