Cadenhead’s Authentic Collection Balmenach

door | september 13, 2022

Zoals in een eerdere blog al beschreven was ik afgelopen zomer in Oostenrijk op vakantie en één van de bestemmingen was Wenen. Laat dat nou een stad zijn waar een vestiging van de Cadenhead-keten zit. Peter beschreef al wat ik voor hem had meegebracht. Nu is de eerste van mijn eigen aanwinsten aan de beurt. De Cadenhead’s Authentic Collection Balmenach die ik daar in de winkel eerst even mocht proberen.

Deze fles was voor mij eigenlijk een soort van bijvangst. Ik bezocht de winkel met het doel om voor mezelf een 32yo Strathclyde op te halen. Daarnaast zou ik voor Peter dus kijken of de door hem gewenste Glenburgie nog beschikbaar was. Er zouden ook nog nieuwe bottelingen onderweg zijn maar die waren nog niet binnen, anders was daar mogelijk iets van gekocht. Er bleef dus wat budget over.

Ik speurde de schappen af naar wat mij wel interessant zou lijken en ik kwam eigenlijk steeds terug bij de B. Een Benriach was een optie of toch Balmenach? Tussen een aantal geopende flessen stond een klein restje Balmenach en toen ik dat geproefd had was ik om. Deze was prijstechnisch en smaaktechnisch gezien prima voor mijn collectie. Ik ben me ervan bewust dat het laatste restje vaak anders smaakt dan het eerste glaasje uit de fles. Ik ben dus wel benieuwd hoe deze nu bevalt.

Foto Whiskybase.com

De spirit voor deze whisky werd gedistilleerd in 2004. Rijping vond plaats in een Bourbon Hogshead en in de lente van 2018 werd overgegaan tot het bottelen van de gerijpte whisky. Zonder verdunnen, koud filteren of bijkleuren leverde dit vat een totaal aantal van 294 flessen op met een ABV van 53,2%.

  • Neus: Fruitig met een licht kruidig randje. Vooral boomgaardfruit in de richting van citrus maar vooral ook een zoete peer.
  • Smaak: Ook hier een licht kruidig randje dat richting kaneel gaat. Ook is er een romige toets van vanille. De fruitigheid is ook hier weer mooi aanwezig met vooral weer peer. Ik zou bijna neigen naar stoofpeertjes.
  • Afdronk: Redelijk lang met een mooi romig zoetje.

De smaakbeleving die ik in de winkel had wordt nu gewoon bevestigd. Ik ben wel een liefhebber van deze whiskystijl waarbij de spirit niet wordt ondergesneeuwd door het vat. Wat mij betreft een score van 86 punten wel waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *