Cadenhead Small Batch Invergordon 1972

door | oktober 11, 2022
Cadenhead Small Batch Invergordon 1972

Dat fotootje van “Made in 1972” kennen jullie onderhand wel en omdat dit ook nog eens de finale is van deze serie over mijn geboortejaarwhisky’s heb ik er nu maar een ander plaatje bij gezet. Een detail van het label van mijn Cadenhead Small Batch Invergordon 1972 om precies te zijn. De enige volle fles 1972 whisky die ik nog had staan is inmiddels aangebroken!

Een jaar of vijf geleden was ik met mijn gezin in Edinburgh voor een stedentrip. Naast alle toeristische trekpleisters die er tóch al zijn in die prachtige stad, kon ik het natuurlijk niet laten om ook snel even bij de Cadenhead Shop binnen te lopen. Ik viel met mijn neus in de boter want wat bleek? Er stond “gewoon” een Invergordon uit 1972 te wachten tot ik hem mee zou nemen…

Weer thuis verdween de fles in de kast met gesloten flessen. Flessen die op een later tijdstip door mijzelf geopend moeten worden en flessen die later voor mijn kinderen gaan zijn, staan daar apart. De Invergordon moest alleen even wachten tot ik mijn 50e verjaardag zou vieren en dat heuglijke feit is dus inmiddels gebeurd. Tijd voor dit lekkere glaasje dus!

Deze whisky maakt deel uit van de Small Batch serie van Cadenhead. In deze serie werden vaak enkele vaten geselecteerd en samengevoegd voor één botteling in een kleine oplage. Zo dus ook in dit geval. Er werden twee Bourbon barrels gevonden die samen een mooie mix konden vormen. Het gecombineerde alcoholpercentage kwam uit op 48,3% en de batch leverde 468 flessen op.

  • Neus: De Bourbonvaten zijn zeer herkenbaar in de geur. Een zeer zachte zoete geur van vanille, caramelfudge en marsepein en op de achtergrond Haribo banaantjes. Later ook vers potloodslijpsel.
  • Smaak: Zacht en romig in de mond. Heerlijke zoete tonen met een licht kruidig randje van het hout.
  • Afdronk: Mooie lang, zoet en romig.

Wat kan een oude grain whisky mooi zijn! Extra mooi is het dan als ie ook nog eens uit je eigen geboortejaar komt. Voor mij is deze Invergordon 91 punten wel waard! Ik zet de fles toch maar een beetje achteraan in de kast voor speciale gelegenheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *