Cadenhead Small Batch Highland Park 25yo

door | november 6, 2020

Iedereen heeft zo zijn eigen budget waaraan aan fles whisky mag voldoen. Bij de één ligt dat vele malen hoger dan bij de ander en dat betekent dat het voor velen bijna onmogelijk wordt om eens een wat exclusievere whisky te proeven. Een bottle share kan dan uitkomst bieden, samen de kosten delen om een mooie fles te kopen. Zo ontstond een week of twee geleden het Online Whisky Collectief. Zeven enthousiastelingen gaan samen wat mooie flessen kopen en beoordelen en de eerste aankoop is een feit. Het werd een Cadenhead Small Batch Highland Park 25yo. Je kunt slechter starten…


Op initiatief van Sander werd de groep gestart en in no time maakte ik samen met Govert, Eric, Martijn, Jeffrey en Michael deel uit van zijn idee. Al snel werd een aantal opties aangegeven en de eerste knoop werd doorgehakt. Zorgvuldig verpakt en voorzien van een mooi etiket werden de flesjes bij de deelnemers afgeleverd. De eerste uit een hopelijk zeer mooie serie.

  • Neus: Eentje waar je geduld mee moet hebben. Deze whisky laat niet alles meteen los. Er is wat frisse heide en wat honing, later komt er ook een vleugje amandel boven. Met wat water komen meer fruitige tonen naar boven. Citrusvruchten, perzik en zoete meloen.
  • Smaak: Een mooie zachte en volle beleving. In de smaak komen zoete bourbon tonen prachtig naar boven. Een hele lichte citrus komt boven. Iets van een zoet mandarijntje dat wordt aangevuld met een subtiele kruidigheid. Toevoeging van water haalt een ander gedeelte van het smaakbeeld naar boven. Een lichte rokerigheid, gebrande amandel. Marsepein zoetheid maar niet te overdreven.
  • Afdronk: Mooie lengte. De lichte kruidigheid is er in het begin maar wordt snel overgenomen door zoete honingtinten. Het rokerige karakter na toevoegen van water zorgt ook voor een iets rokerige afdronk.

Dit is een whisky die vooral qua smaak de meeste indruk maakt. De neus is in het begin wat vlak maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt. Toevoegen van water heeft hier wel degelijk een effect op neus en smaak. Een mooie en complexe eerste whisky voor het Online Whisky Collectief. Tevens eentje die normaal gesproken zeker buiten mijn budget valt.

Het grote voordeel van dit soort bottle shares is dat je per aangekochte fles een sample hebt van 100ml. Dat wordt dus nóg een paar keer genieten van dit mooie drankje. Met of zonder water, ik zal het zeker nog eens gaan testen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.