Cadenhead Small Batch Benriach-Glenlivet 29yo

door | november 8, 2020

Screenshot MasterOfMalt.com

Benriach, een distillery die eigenlijk iedere whiskyliefhebber wel kent. Ik denk zelfs dat iedere whiskydrinker toch wel minstens één keer iets van Benriach heeft geproefd. Voor ons was de distillery het onderwerp van onze allereerste eigen proeverij. Op 21 december 2013, een eeuwigheid gelden, presenteerden wij 6 whisky’s van de distillery. Dit keer kreeg ik de kans om met het Online Whisky Collectief een prachtige oude Benriach te proeven.


Eind februari hadden we met het Online Whisky Collectief onze eerste beoordeling van een door Cadenhead gebottelde Highland Park. Dat was een prachtige start van onze samenwerking. Een goed begin is het halve werk maar we moesten natuurlijk wel een waardige opvolger hebben. In een volstrekt democratisch besluit kwamen we tot deze fles, toevalligerwijs uit dezelfde serie als de Highland Park, de Cadenhead Small Batch serie. Een serie waarbij limited ook echt limited is en in dit geval betekent dat 360 flessen.

Rijping van deze in 1986 gedistilleerde whisky heeft plaatsgevonden in Bourbon barrels. Botteling vond plaats in september 2015 op een leeftijd van 29 jaar. Het alcoholpercentage is de vatsterkte van 50,1%. De kleur is niet bewerkt en de whisky is niet koud gefilterd waardoor alle aroma’s en smaaksensaties bewaard zijn gebleven zoals ze waren voorafgaand aan de botteling. Eigenlijk kan er niet veel mis zijn met deze whisky…

  • Neus: Fruit, appel, perzik maar ook honing en amandel. Met wat water verandert er niet veel aan dit karakter.
  • Smaak: Vol, romig en verwarmend mondgevoel met een lichte prikkel op de tong. Ook hier weer de fruittinten in de richting van tropisch fruit. Verder ook weer noten en wat honing. Zoet in de richting van marsepein. Met wat water komt het notige karakter meer naar de voorgrond.
  • Finish: Een mooie zoete afdronk van honing en fruit. Mooi van lengte. Met wat water een wat meer drogend gevoel in de afdronk. Ook hier dus weer het notige karakter dat meer naar voren komt.

Wederom een hele mooie whisky die is aangeschaft door het OWC! Mijn voorkeur gaat wel uit naar een drammetje zonder toevoeging van water al is mét ook absoluut een aanrader,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.