Benrinnes 11yo, Cadenhead Original Collection

door | april 18, 2021

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan zeggen ze wel eens… Toen bottelaar Cadenhead de Small Batch Collection stopte en er de Original Collection voor in de plaats uitbracht, was ik op z’n minst gezegd wat sceptisch. Waarom terugbrengen naar 46%? Ik kan zelf immers ook wel water toevoegen aan een cask strength whisky als ik dat al zou willen. Water dat er al bij zit krijg ík er niet meer uit… Maar goed, als er dan een Benrinnes met een bijzonder verhaal in de nieuwe serie zit, dan gaat het bloed dus toch wel kruipen.

Als lid van de Cadenhead Club werd ik al weken geleden op de hoogte gebracht dat er weer een nieuwe release van de Cadenhead Original Collection aan zat te komen en dus zag ik al dat er een Benrinnes bij zou zitten. Maar ja, helaas dus niet op vatsterkte. Toch trok deze botteling me aan. Waarom? Het verhaal achter de samenstelling komt daar om de hoek kijken.

Ik volgde op Facebook de presentatie die Cameron en Lewis deden en daar werd verteld hoe deze botteling tot stand kwam. Er werd een aantal PX vaten geselecteerd waarbij de sherry zeer zwaar de overhand had gekregen. Daarbij werd een aantal Bourbon barrels gekozen om de sherry af te remmen. Toen dit toch niet helemaal lukte werd op de blenderstafel een experimentje uitgevoerd om te proberen wat er zou gebeuren als er ook wat rumvaten mee gingen doen in de vergelijking. De verrassing was groot en zeer welkom en dus bestaat deze botteling voor 40% uit PX vat gerijpte whisky, 40% Bourbon vatrijping en de overige 20% uit whisky die in rumvaten werd gerijpt. Mijn interesse werd gewekt en dus seinde ik Stefan van der Krabben van Wijnhuis Oss alvast in. Deze wilde ik wel hebben!

Als ik zo alleen al naar de kleur kijk dan is de invloed van het PX gedeelte al zeer evident. Gelukkig zegt kleur niet alles en gaat het vooral om geur, smaak en afdronk maar toegegeven, het oog wil ook wat!

  • Neus: Een vleugje kruidigheid in de richting van gemalen gember en wat kaneel. Er is een zoete geur van caramel en invloeden van verschillende fruitsoorten. Een rijpe Golden Delicious appel maar ook kersen en sinaasappelmarmelade. De rum invloed haal ik hier niet echt uit.
  • Smaak: Zacht en licht kruidig in de mond. Chocolade, caramel, gedroogd fruit en appel. Een mooie bescheiden sherryvat gerijpte whisky. Na een paar slokjes begin ik ook iets van winegums te proeven
  • Afdronk: Vrij fris en ook weer licht kruidig. Ook, en vooral direct, een smaak van sterke koffie achter in de keel. In de afdronk komt later ook een zoet snoepje voorbij. De lengte van de afdronk is middellang te noemen.

Ik ben niet zo van de whisky die op een rumvat gerijpt is maar zoals deze nu gebruikt is… Als het PX deel voorafgaand aan de toevoeging echt zo ontzettend dominant was dan is men echt wel geslaagd in de opzet. Nu is er een mooie balans ontstaan tussen aroma’s van de drie verschillende rijpingen. Dat maakt deze whisky “very drinkable”.

Deze Benrinnes is niet zo mooi als de 18yo en de 23yo Cadenhead bottelingen die ik al had staan maar met 87 punten haalt deze botteling een hele dikke voldoende.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.