Bruichladdich 16yo, Malts Of Scotland

door | september 30, 2021

Een aantal jaren geleden kocht ik samen met wat whiskyvrienden een fles van bottelaar Malts of Scotland. Ik meen dat dat toen een Longmorn was. Sindsdien kocht ik er nooit meer een fles van en dat terwijl ik het wel hele mooie flessen vind en ook de inhoud me destijds prima beviel. Nu was ik in de gelegenheid om via een sampleruil met Rowald van Baardwijk een mooi sample van een M.O.S. botteling te proeven. Een hernieuwde kennismaking dus.

Ook voor de distilleerderij waar deze whisky gemaakt werd geldt zo’n verhaal. In het begin van WhiskyOss hadden Peter en ik beiden wat leuke Bruichladdich bottelingen in huis en op de een of andere manier werd dat in de loop der jaren minder. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar dit sample.

Foto Whiskybase.com

Distillatie van de spirit voor deze whisky vond plaats ergens in 2003 en botteling vond plaats in 2020. Als leeftijd wordt de veilige waarde van 16 jaar aangehouden. Die 16 jaar heeft de whisky mogen rijpen in een Bourbon barrel met vatnummer MOS20014. Botteling vond plaats zonder koude filtering, bijkleuring of verdunning. Het alcoholpercentage is vastgesteld op een zeer mooie 51,7%. 259 Flessen vonden uiteindelijk hun weg naar de schappen van de slijterijen die deze bottelaar in hun assortiment hebben.

  • Neus: Fruitige tonen met appel, ananas en een hint van abrikoos. Zoet honing, een vleugje vanille en zelfs ook wat witte chocolade. Een zeer aangename geur.
  • Smaak: Een vol en romig mondgevoel met een hele lichte prikkel op de tong. Iets drogend van de kruidigheid van het hout maar zeker niet te veel. Een fruitsalade met een zoete appel, tropische vruchten en een blaadje munt ter garnering.
  • Afdronk: Het licht drogende karakter in de smaak maakt dat de afdronk langer aanwezig blijft. Ook hierin vooral het zoete fruit.

Dit is een heel mooie Bruichladdich die van mij een score van 88 punten krijgt. Rowald bedankt voor het sample! Ik heb ervan genoten.

Note to self: Kijk ook weer eens naar de M.O.S. bottelingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *