Brachadair Invergordon 44yo

door | november 11, 2020

Het valt niet mee om in de hittegolf van 2018 een goed glas whisky te beoordelen. De kamertemperatuur is nou eenmaal een aantal graden hoger dan normaal en dit zou de smaakbeleving kunnen beïnvloeden. Peter en ik vonden er wat op. Met een kamertemperatuur van 28 graden was het ‘s avonds af en toe net wat koeler in de achtertuin en dus gingen we daar aan de slag met wat samples van bottelaar Brachadair, te beginnen met een 44yo Invergordon!


Elk nadeel heeft zoals bekend ook een voordeel. Eenieder die bekend is met het drinken van singlegrain whisky kent ook dat typische oplosmiddelgeurtje dat je ruikt wanneer je net je glas gevuld hebt. Welnu, met een hogere omgevingstemperatuur is de dampspanning van de whisky hoger en ben je dat typische geurtje sneller kwijt. En het was er zeker wel hoor maar het duurde echt maar even.

Ik kijk met een bijzondere interesse naar deze specifieke whisky. Ik ben immers geboren in het jaar van distillatie en ik heb in mijn collectie, toevallig, een Invergordon 43yo uit 1972 staan die ik voorlopig nog lang niet zal proeven. 

Eind 1972 werd de spirit dus gedistilleerd. Deze werd te rijpen gelegd in een ex-bourbon barrel met vatnummer 20. Begin 2017 werd het vat aangekocht door Patrick Vanderlinden en werd de whisky gebotteld op een vatsterkte van 46,7% zonder toepassing van koude filtering of bijkleuring. Dit leverde nog slechts een opbrengst van 104 flessen op. Uit één van die flessen stuurde Patrick ons dit mooie sample dus op. 

Notities van Peter

  • Neus: Wauw! Zoete neus met een vleugje speculaaskruiden. Het lijkt wel wat op een Rye whisky
  • Smaak: Zacht en zoet met ook weer een neiging van Rye
  • Afdronk: Mooie zoete afdronk. Prettig kruidig. Niet heel lang en dat is wel jammer.

Een prachtig voorbeeld van een oude singlegrain whisky!

Notities van Jeroen

  • Neus: Typische grain invloed (vleugje oplosmiddel dat dus snel verdween). Zoete geur in de richting van een Bourbon. Later lijkt er een geur van schenkstroop door te komen. Heel bijzonder wat dat betreft
  • Smaak: Mooi zacht mondgevoel. Zoet en kruidig als een Bourbon met een hoog Rye gehalte
  • Afdronk: Mooie afdronk die langer had mogen zijn.

Ik ben een liefhebber van oude grains! Deze vormt daarop geen uitzondering.

Patrick, dank voor dit mooie sample!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *