Brachadair Ben Nevis

door | november 11, 2020

We komen aan het einde van de serie over Brachadair. Het laatste sample gaat in de beoordeling. De 18yo Ben Nevis gaat in het glas. Volgens wat we eerder al hoorden en lazen moet dit een prachtige whisky zijn dus de verwachtingen zijn hoog gespannen.


De Ben Nevis is voor bottelaar Patrick Vanderlinden een wat vreemde eend in de bijt. Hij vertelde me namelijk dat zijn persoonlijke whiskyvoorkeur ligt bij op Amerikaans eikenhout gerijpte whisky’s. Zelf zegt hij dit over de aanschaf van dit vat:

“Ik ben het meest trots op deze sherry-whisky. Ik ben zelf geen liefhebber van sherry-whisky maar vond dat ik er toch ooit minstens een zou moeten aanbieden. Ik was meteen verliefd op de kleur van het sample. Toen ik hem daarna ook nog lekker vond, was ik toch nog niet zeker van mijn zaak: als niet-liefhebber kon ik misschien niet beoordelen of dit wel een goede sherry-whisky. Daarom is de Ben Nevis de enige whisky waarvoor ik een tweede mening (van een sherry-liefhebber van onze club) heb gevraagd. Toen ik zijn reactie zag en hoorde, wist ik dat het goed zat.”

Interessant verhaal voor een hopelijk zeer interessante whisky! De whisky werd gedistilleerd in januari 1999. De spirit werd te rijpen gelegd in een ex-sherry hogshead met vatnummer 80. Botteling vond plaats in juni 2017 en dit leverde een totaal van 244 flessen op. Er werd niet verdund (vatsterkte 56,8%), bijgekleurd of koud gefilterd. We gaan ermee aan de slag. 

Notities van Peter

  • Neus: Pure chocolade, amandel, rood fruit en caramel
  • Smaak: Kruidkoek, veel hout en houtskool, citrusfruit en later ook een zoete smaak van galia meloen
  • Afdronk: Medium lengte met mooie zoete tonen en houtkruiden

Erg mooi in balans, een zeer mooie Ben Nevis! 

Notities van Jeroen

  • Neus: Donkere chocolade, noten, sinaasappel, rijpe kersen en vleugje soja
  • Smaak: Zoete sherryinvloed met ook hier weer rijpe kersen, sinaasappel en pure chocolade
  • Afdronk: Mooie lengte, zoet met een bittertje van pure chocolade

Een stevige sherryrijping die net geen overheersende sherrybom geworden is. Zeer mooi!

De afgelopen paar weken hebben we een aantal mooie samples mogen proeven en beoordelen. We bedanken Patrick Vanderlinden daarvoor en wensen hem nog zeer veel succes en mooie Brachadair bottelingen toe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.