Blackadder Raw Cask Benrinnes 10yo

door | september 12, 2021

In de laatste dagen van mijn zomervakantie heb ik mezelf nog maar eens getrakteerd op een mooie nieuwe fles. Bij toeval had ik een afspraak staan in Maarssen en dan is Houten wel heel dichtbij. Een kort bezoekje aan Dramshop behoorde dus direct tot de mogelijkheden. Ik speurde de website af naar nieuw binnengekomen flessen en daar vond ik nam contact op met Cor de Boer. “Zet deze maar apart, ik kom hem vanmiddag ophalen.” En zo geschiedde…

Benrinnes is een distillery die ik wel tot mijn favorieten mag rekenen. Met drie bottelingen van Cadenhead, een Ultimate, een Maltman en een Adelphi had ik al een mooi rijtje staan maar ik had nog nooit een Blackadder in mijn collectie. Het werd tijd voor een Blackadder in mijn kast en met welke whisky zou ik dat beter kunnen doen dan met een Benrinnes?

Bij de Raw Cask flessen van Blackadder moet altijd weer met een glimlach terugdenken aan onze Campbeltown reis van 2018. Bij de Cadenhead Warehouse Tasting kreeg een stel Duitsers een glaasje uit een vat en lieten deze terugschenken omdat er wat zwarte deeltjes in zaten… Zij zullen niet snel een Blackadder aanschaffen dachten wij nog. Nou, ik in dit geval dus wel!

De spirit voor deze whisky werd gedistilleerd op 21 juni 2010 en werd te rijpen gelegd in, volgens de informatie op Whiskybase, een “Oak Cask” met vatnummer 306695. Uitgaande van de vrij lichte kleur en het totaal aantal flessen dat het vat opleverde, gok ik dat het hier om een ex Bourbon hogshead gegaan is. Zonder koude filtering of bijkleuring, maar mét origineel residu uit het vat, werd de whisky in augustus 2020 gebotteld op de vatsterkte van 58,1%. Deze botteling maakt deel uit van een serie die werd uitgebracht vanwege het 25 jarig bestaan van de bottelaar. Daar zullen ze vast een mooi vat voor hebben uitgezocht toch?

  • Neus: Licht kruidig. Citrusfruit brengt een mix van zoet en een bittertje. Bij de start is er ook een licht vlezig tintje en iets van zoete roomboter. Later trekt dit richting witte chocolade.
  • Smaak: Kruidig met een licht pepertje. Snel komen de citrustinten ook hier naar boven. Limoen, grapefruit en bloedsinaasappel geven een mooie fruitige mix. Wat later ook een wat frisser tintje van groene kruiden, grassig en iets van munt.
  • Afdronk: Alle aroma’s uit de smaak blijven mooi aanwezig in de vrij lange afdronk.

Wauw, slechts 10 jaar gerijpt maar wat een fijne whisky! Een mooie balans van neus tot en met de afdronk. Een score van 88 punten zeker wel waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.