Best Dram, The Dark Secret Vol. V

door | april 14, 2022

Voor de broodnodige afwisseling ben ik maar weer eens het doosje met samples ingedoken. Samples die in de afgelopen jaren door sampleruil acties in mijn bezit zijn gekomen maar waar ik nog steeds niet aan toe ben gekomen om ze te proeven. Zo ook dit sample dat ik in een ruil met Marc van Grunsven verkreeg. Een blended malt van een bottelaar die ik niet ken uit eigen ervaring. Dat moet interessant genoeg zijn om eens voor te gaan zitten.

De bottelaar in kwestie is Best Dram, een bottelaar uit Duitsland met een heel behoorlijk palmares. Whisky’s uit alle windstreken en van alle soorten behoren tot het assortiment. In sommige stijlen heeft de bottelaar ook series uitgebracht. Dat geldt dus ook voor de blended malt serie The Dark Secret. Dit sample is afkomstig van de vijfde editie in de serie.

Foto Whisky.com

Een sample van een whisky die in 1993 uit twee zeer gerenommeerde newmake spirits één op één werd samengesteld in een Oloroso Sherry hogshead en daarin mocht rijpen tot er in 2017 werd overgegaan tot botteling. De leeftijd is daarmee bepaald op 23 jaar. Zonder koude filtering, zonder bijkleuren en zonder verdunnen kwam er een whisky met een alcoholpercentage van 53,6% op de schappen.

  • Neus: Espresso, cacao, gebrande noten, droge kruiden als nootmuskaat en kruidnagel. Later komt ook romige caramel fudge door en fruitige tonen van citrus en donker fruit.
  • Smaak: Licht prikkelend in de mond, kruidig maar niet overdreven. Vrij snel wordt het een vol en romig mondgevoel. Een licht bittertje van pure chocolade maar ook mooie zoete tonen van donker fruit. Ook weer een hint van gebrande noten in een laagje dunne caramel.
  • Afdronk: Mooie lengte met ook weer pure chocolade. Hier komt ook een vleugje sinaasappelrasp om de hoek kijken.

Naar het schijnt gaat het hier om een samenvoeging van newmake spirit van The Macallan en van Highland Park. Niet de kleinste namen in de whiskywereld, beiden uit het portfolio van de Edrington Group. Ze vormen een prima samenspel met het gekozen vat en de gekozen rijpingstijd. Een welverdiende score van 88 punten waard wat mij betreft.

Een gedachte over “Best Dram, The Dark Secret Vol. V

  1. Marc

    Een hele fijne dram idd. Helaas heb ik van deze fles al een tijdje geleden afscheid moeten nemen, maar heb er veel plezier aan beleeft en met velen kunnen delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.