Benrinnes 23yo, Mackillop’s Choice

door | mei 6, 2021

Ik denk dat ik inmiddels al mijn geopende flessen wel eens ooit behandeld heb in een blog en dus het wordt het tijd om maar weer eens een aantal samples te gaan proeven. Zo kwam ik in mijn doosje met samples nog wat mooie flesjes tegen die ik kreeg uit een ruil met Rien Caarels. Dat daar een Benrinnes bij zou zitten zal voor niemand een verrassing zijn aangezien ik onafhankelijk gebottelde whisky van deze distilleerderij wel erg interessant vind. In dit geval gaat het om een oudje dus ik ben zeer benieuwd!

Deze whisky is in meerdere opzichten een oudje. De spirit werd gedistilleerd in oktober1988, toen ik nét een paar weken 16 jaar was en nog geen whisky mocht drinken… De whisky mocht 24 jaar rijpen in een enkel vat met nummer 2836. Aan de kleur te zien lijkt het me hier een om een refill barrel of een bourbon hogshead te gaan. Bottelaar Iain Mackillop & Co. Ltd. bottelde het vat in maart 2012 op een leeftijd van 23jaar. Er werd niet koud gefilterd of bijgekleurd. De vatsterkte werd wel omlaag gebracht tot een sterkte van 43%.

Foto Whiskybase.com
  • Neus: Heel licht kruidig en zacht met fruitige tonen. Ook lijken er wat moutsuikers en een rozijntje aanwezig.
  • Smaak: Zacht en zoet zonder dat er echt uitgesproken smaakaroma’s naar voren treden. Licht fruitig? Ja. Licht kruidig? Ja dat ook. Over het algemeen wel vrij vlak.
  • Afdronk: Geen lange afdronk. Er is een zoetje dat even blijft hangen maar ook niet echt indruk maakt.

Voor een Benrinnes valt deze me echt tegen. Het kan natuurlijk zijn deze door de jaren heen zijn kracht verloren heeft. Het kan ook te maken hebben met het feit dat ik een hoger ABV gewend ben. Van mij krijgt deze Benrinnes een teleurstellende score van 84 punten. Ondanks dat is het altijd weer mooi om deze te kunnen proeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *