Benrinnes 22yo LMDW

door | oktober 15, 2022
Benrinnes 22yo LMDW

Zoals eerder al beschreven was ik laatst met mijn gezin in Parijs en bezocht ik daar ook even La Maison Du Whisky. Ik kocht er deze Benrinnes 22yo LMDW botteling uit de Artist Collective serie. Benrinnes is nou eenmaal een van mijn favoriete distilleerderijen en zo’n vloeibaar souvenir is natuurlijk nooit weg.

Deze whisky werd gedistilleerd in 1996 en dat is ruim voordat men bij Benrinnes het productieproces veranderde naar een “normale” tweevoudige distillatie. Voor die tijd, en dus ook in 1996, werd er een complexe vorm van een drievoudige distillatie toegepast die erop gericht was een wat vlezig, licht zwavelig karakter aan de spirit te geven. Ik ben benieuwd of daar iets van terug te vinden is.

Voor deze botteling selecteerde LMDW drie hogsheads uit 1996. Deze vaten werden samengevoegd en uiteindelijk gebotteld. Daarbij werd niet koud gefilterd of bijgekleurd. Ook werd er niet verdund. De botteling heeft een vastgesteld alcoholpercentage van 51,4%.

  • Neus: Verdomd, het vlezige karakter kom je in de geur direct tegen. Kruidige tonen van het hout in de richting van cacaopoeder. Als het glas even staat komen er ook zoete geuren van tropisch fruit naar boven. Passievrucht komt bij me op.
  • Smaak: Licht tintje houtskoolrook bij het eerste slokje. Kruidige tinten van het hout maar niet overheersend. Ook weer cacao. Het vlezige is bij de smaak niet aanwezig, het tintje tropisch fruit is er wel.
  • Afdronk: Mooie afdronk, zoet met een licht bittertje. De afdronk had wat mij betreft wel wat langer mogen zijn.

Een prima whisky zonder echt uit te schieten. Deze Benrinnes krijgt van mij 87 punten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *