Benrinnes 1996 Celebration of the cask

door | februari 28, 2023
Benrinnes 1996 Celebration of the cask

Zitten twee Benrinnes liefhebbers in een Facebook groep, zegt de één tegen de ander: “Ik zie dat je wat mooie Benrinnes flessen in je verzameling hebt staan. Ik heb ook nog wat moois, zullen we wat samples ruilen?” Het zou bijna het begin van een mop kunnen zijn maar dit was uiteraard bittere ernst en zo kwam ik via Michael van den Bosch in het bezit van een sample Benrinnes 1996 Celebration of the cask van bottelaar Morrison Scotch Whisky Distillers.

Benrinnes is op dit moment een van mijn favoriete distilleerderijen. Uit de stal van Diageo zie je maar sporadisch officiële bottelingen uitkomen. Op de onafhankelijke markt komt er gelukkig veel meer uit en daarvan heb ik al diverse expressies in mijn collectie mogen verwelkomen en nog meer kunnen proeven.

Tot 2007 hanteerde men een complexe vorm van een drievoudige distillatie om een licht vlezig karakter aan de spirit mee te geven. Vanaf 2007 wordt er op de “normale” tweevoudige distillatie geproduceerd. Dit sample is dus nog op de oude manier gedistilleerd en ik ben er dan ook heel benieuwd naar of het oude profiel herkenbaar gaat zijn.

Foto Whiskybase.com

Volgens het label is deze whisky precies 25 jaar gerijpt in een Sherry butt met vatnummer 962101. Het vat werd namelijk op 24 oktober 1996 gevuld met new make spirit en op 24 oktober 2021 geleegd om er 482 flessen uit te vullen. De vatsterkte werd vastgesteld op 53,0% en er werd niet bijgekleurd of koud gefilterd.

  • Neus: Een zachte, romige geur met donker fruit, gedroogd fruit, cacao, kaneel, appelmoes, een hint van leer, boenwas, tabak, kortom er is veel moois in te ontdekken.
  • Smaak: Heerlijk zacht met een mooie droge kruidigheid met wat cacao en een vleugje kaneel. Gedroogd fruit, met name pruimen maar ook hier weer hints van leer, boenwas en tabak. Echt wat je zou willen proeven in een oude sherryvat gerijpte whisky!
  • Afdronk: Mooie lengte met prachtige aroma’s die ook in geur en smaak naar boven kwamen.

Ik denk dat dit waarschijnlijk wel de mooiste Benrinnes is die ik tot nu toe in mijn glas gehad heb. Dat licht vlezige karakter dat je soms tegenkomt in oudere Benrinnes bottelingen is hier prachtig afgevangen door het vat. In alles mooi in balans en wat mij betreft een score van 90 punten waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *