Benrinnes 1988, The Maltman

door | november 13, 2020

Vaak als ik het internet afspeur naar een nieuwe fles voor mijn whiskykast dan is Benrinnes een zoekterm. De charme van de onafhankelijke bottelingen van deze Speyside distillery uit het Diageo concern zorgt dat ik me altijd weer aangetrokken voel als ik er een fles van voorbij zie komen. Dit keer was het anders. Ik was niet eens op zoek toen deze gigant voorbij kwam. 


Ik opende gewoon mijn Facebook pagina op de laptop en het eerste bericht dat ik zag was een melding van Dramshop dat er een hele mooie Benrinnes aan zat te komen. Een Benrinnes whisky die maar liefst 32 jaar mocht rijpen in een sherry butt. Toen ik de link opende en de prijs zag, viel deze me eigenlijk ontzettend mee maar om hem nou zomaar even aan te schaffen… Dat ging me eigenlijk ook weer wat te ver.

Ik nam contact op met wat whiskyvrienden waarvan ik weet dat ze dit soort bottelingen net zo kunnen waarderen als ik. Het resultaat? Dezelfde dag werd een fles gereserveerd voor mij en mijn kompanen en twee dagen later zat ik de fles te verdelen over sampleflesjes van 10cl. Peter, Sander, Richard, Marcel en Ruud ontzettend bedankt dat jullie samen met mij deze aankoop wilden doen. Op deze manier hebben we allen de kans een aantal keer van deze topper te genieten!

De whisky werd gedistilleerd in maart 1988 en te rijpen gelegd in een sherry butt met vatnummer 808893. Het vat werd aangekocht door bottelaar Meadowside Blending Co. Ltd. In april van dit jaar werd het vat geselecteerd om over te gaan tot botteling. Er werd niet koud gefilterd of gekleurd. De vatsterkte bedroeg na al die jaren nog 44,4%. Er werden in totaal 506 flessen gebotteld in de Vintage Cask serie van The Maltman. 

  • Neus: Boenwas, sigarenas, rood fruit, kersen, gedroogd fruit, pure chocolade en een kruidige tint van kruidnagel.
  • Smaak: Zacht en romig mondgevoel. Een kruidige start met direct ook zoete tonen van gedroogd fruit en chocolade. Op de achtergrond doet ook wat munt mee in het smaakpallet. 
  • Afdronk: Een mooie lange afdronk waar bij het zachte mondgevoel aanwezig blijft, samen met een combinatie van pure chocolade en een blaadje munt. 

Een score van 90 punten is wat mij betreft wel op zijn plaats!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *