Bad Medicine Caol Ila 2009

door | april 21, 2022

Laatst reed ik vanuit Oss naar Vlijmen om er een paar Cask2Share flessen op te halen bij het distributiepunt aldaar. Marcel van Rosmalen had mijn bestelling al klaar staan in een doosje, “ik heb ze hier alle drie voor je”, zei hij nog. Maar ik kwam toch maar twee flessen ophalen? Twee maal een Linkwood die later nog aan bod zullen komen maar wat was dan de derde fles? De Bad Medicine Caol Ila 2009 dus. Mijn eerlijkheid overwon en de fles bleef in Vlijmen maar ik kreeg wel een sample ervan mee.

Tekst aangepast vanwege onjuiste informatie

Bad Medicine whisky’s worden door Jelle Spijkstra op de markt gebracht. Jelle is de eigenaar van Drankenspeciaalzaak Jelle in Leeuwarden. Jelle wilde onder eigen label whisky op de markt uitbrengen en sinds 2020 verschijnen daarom zijn bottelingen onder het label Bad Medicine op de markt. Een simpel etiket met een pin up stijl tekening van een verpleegster met netkousen en een fles whisky zorgen voor een zeer eigen uiterlijk van de flessen. Het oog wil ook wat en belangrijker nog, alle informatie staat duidelijk beschreven.

Foto Whiskybase.com

Deze whisky is de eerste Islay whisky die door Jelle op de markt is gezet. Het betreft een gedeelte van een vat waarvan de andere helft werd gebotteld door bottelaar King Cask. De whisky werd gedistilleerd bij Caol Ila op 16 november 2009 en vervolgens te rijpen gelegd in een bourbon hogshead met nummer 321181. Op 22 september 2021 werd het vat gebotteld. 152 flessen kregen het King Cask label en eveneens 152 flessen werden als Bad Medicine uitgebracht. Niet koud gefilterd of bijgekleurd en gebotteld op de vatsterkte van 57,3%. Ik ben benieuwd.

  • Neus: Herkenbare Caol Ila turfrook. Licht ziltig richting salmiak en ook een hint van sigarenas (de sigaar van de verpleegster op het label?). Even in het glas komt ook een wat zoetere geur van honing en zoet citrusfruit door.
  • Smaak: Prikkelend maar niet bijtend. Langer in de mond ontstaat een romig mondgevoel. Mooie turfrook en weer dat zoetje van citrusfruit en honing.
  • Afdronk: Lange afdronk net een zoetje maar vooral de turfrook.

Dit is een stijl Caol Ila die ik prima kan waarderen. Caskstrength en gerijpt op een ex bourbon vat, in dit geval een hogshead. De turfrook is niet te zwaar maar laat mooi de ruimte voor het citrusfruit uit de spirit. Wat mij betreft een mooie score van 87 punten.

Marcel, dank je voor het mooie sample!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *