Arran First Cask voor Whisky Import Nederland

door | november 9, 2020

Als ik alleen maar zou schrijven over whisky’s die ik zelf daadwerkelijk heb aangekocht dan zou het een stuk rustiger zijn op WhiskyOss.nl. Gelukkig krijgen we regelmatig samples opgestuurd uit Schotland. Ook binnen Nederland is het echter mogelijk om zo af en toe hele mooie samples te bemachtigen. Deze keer ontving ik van Marc van Grunsven een heel bijzonder sample van een, helaas niet meer verkrijgbare, Arran botteling.


De fles waar het sample uit geschonken is, is gebotteld vanwege het 10-jarig bestaan van Whisky Import Nederland in 2014. Het betreffende vat, een Sherry Hogshead met vatnummer 762, werd aangekocht bij de oprichting van WIN. Het distillaat is gestookt op 3 december 2001 bij de toen nog zeer jonge Isle of Arran distillery. De botteling van het vat vond plaats op 2 juni 2014. Het vat leverde 276 flessen met een vatsterkte van 52,3%. Als ik de kleur zo zie dan heeft het vat zeer goed zijn werk gedaan…

  • Neus: Rijke sherrytonen in de neus. Dadels, gedroogde pruimen, kersen, chocolade. Veelbelovend!
  • Smaak: Een volle, krachtige whisky. Ook hier weer pure chocolade, kersen en gedroogd fruit. Ook proef ik iets van een lichte rokerigheid, sigarenas, en een lichte smaak van laurier.
  • Afdronk: Heerlijke lengte en al even mooi van smaak. Een licht prikkelend mondgevoel met de zoete invloed van het gedroogde fruit, afgewisseld met een licht bittertje van pure chocolade.

Arran is, zoals jullie waarschijnlijk wel weten, zeker een van mijn favoriete distillers. Dit sample stelt me dan ook zeker niet teleur.

Marc, dank je voor dit prachtige sample!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.