Arran 16yo van Whiskybroker

door | november 13, 2020

Een paar jaar geleden schreven we best veel over Arran. We proefden er behoorlijk wat whisky’s van en gaven daar veelal positieve beoordelingen over. Jammer genoeg werd erin een korte periode zoveel Arran in de markt gezet dat we én niet alles kúnnen maar ook niet meer wíllen proeven. Datzelfde gebeurde overigens met Glendronach. Ook daar konden de single cask bottelingen niet op en dat ging tegenstaan… Maar goed, Arran dus. Een gewonnen verloting geeft me nu een kans op een hernieuwde kennismaking en daar ben ik wel weer heel blij mee.


Natuurlijk is het leuk om te winnen als je ergens aan mee doet. In dit geval zeker ook omdat het dus weer eens een Arran in mijn kast heeft gebracht. Daarnaast is dit de eerste botteling van Whiskybroker die in mijn collectie terecht kwam. Een andere bijzonderheid is de wijze waarop deze specifieke whisky heeft mogen rijpen. 

De eerste tien jaar heeft rijping plaatsgevonden in een Bourbon barrel. Ik weet niet wat de reden was maar vervolgens is de whisky nog eens zes jaar “gefinished” in een Palo Cortado sherry cask. Bij mijn weten is dit ook voor het eerst dat ik een whisky in de kast heb staan die een (gedeeltelijke) rijping op deze speciale sherryvariant heeft gehad. Palo Cortado valt onder de droge sherry wijnen. Deze sherry combineert het delicate bouquet van Amontillado sherry en de structuur en het smaak palet van Oloroso sherry. Zes jaar extra rijping in een dergelijk vat kan dus zeer zeker een interessante smaakbeleving in de whisky brengen.

De whisky werd gedistilleerd in 1996 en, gezien het nieuwe etiket, waarschijnlijk gebotteld in of na 2018. Er ontbreekt dus 6 jaar in de totale periode. Wellicht is de whisky na de eerste rijping gebotteld geweest voor een andere partij maar uiteindelijk niet afgenomen en is deze later opgekocht door Whiskybroker en voor de extra rijping weer in het vat gegoten? Ik zou het niet weten. Er is in ieder geval niet bijgekleurd of koud gefilterd. Het alcoholpercentage is wel teruggebracht naar 46%. 

  • Neus: Licht kruidig. Een zoet randje van rood fruit (bessen en frambozen) met ook een vleugje appel.
  • Smaak: Laurier, licht ziltig en een heel licht randje houtskool. Na deze start komt ook hier de fruitigheid weer door, met name het zoete appeltje.
  • Afdronk: Redelijk lang en prettig. Ook hier weer het kruidige met een zoet en fruitig randje.

Een zeer interessante botteling die mij ertoe gebracht heeft direct een account aan te maken op de website van Whiskybroker en er meteen maar wat andere flessen te bestellen. Deze zullen binnenkort ook zeker de revue passeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *