Archives Benrinnes 13yo

door | november 3, 2022
Archives Benrinnes 13yo

De Whiskybase Gathering is inmiddels alweer een paar weken geleden maar thuis kan ik er nog even langer van genieten. Natuurlijk deed de omgeving iets, natuurlijk ook het feit dat ik een zwak heb voor de distillery en de whisky die er gemaakt wordt. Daarnaast heb ik niet eerder een fles van de bottelaar in mijn collectie gehad. En ja, toen ik deze probeerde tijdens het festival moest ik de fles gewoon kopen. Onderweg naar huis ging deze Archives Benrinnes 13yo al open maar nu ga ik er eens goed voor zitten.

De Archives bottelingen worden sinds 1 januari 2011 uitgebracht door Whiskybase.com. De labels zijn simpel maar mooi met diersoorten als series. Afbeeldingen (van vlinders, reptielen, vogels of zoals in dit geval vissen) die afkomstig zijn uit historische naslagwerken leggen de link met het naslagwerk dat Whiskybase voor whisky’s geworden is. De tekening van de vis die het label van deze Benrinnes siert werd bijvoorbeeld in 1873 in “Journal des Museum Godeffroy” gepubliceerd.

Dan naar de whisky. Deze vond zijn oorsprong in de winter van 2009, 11 februari van dat jaar om precies te zijn. Toen werd namelijk bij de Benrinnes distilleerderij een hogshead met vatnummer 301397 afgevuld met newmake spirit. Het vat werd uiteindelijk aangekocht door Whiskybase en op 19 mei van dit jaar werd de inhoud na ruim 13 jaar rijpen gebotteld. De bottelaar maakt geen gebruik van koude filtering of bijkleuring. Ook is er niet verdund met water zodat de vatsterkte van 57,1% behouden bleef.

Foto Whiskybase.com
  • Neus: Kruidig maar direct ook citrusfruit als grapefruit en sinaasappel. Op de achtergrond speelt ook een zoet appeltje mee en lijkt er ook iets van marsepein door te komen.
  • Smaak: Romig en licht prikkelend op de tong. Hier komt de appel meer naar voren ten opzichte van het citrusfruit. Er lijkt ook iets van geroosterde amandelen naar boven te komen en er is een licht zwavelig randje dat voor mij de whisky nét iets meer karakter geeft.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met een zoet appeltje en licht drogende tonen van kruiden en de geroosterde amandel. Ook hier dat “vieze” randje.

Een fijne aanvulling op het Benrinnes aandeel in mijn verzameling met een randje dat sommigen af zal schrikken en anderen juist zal behagen. Ik behoor tot de tweede groep en geef deze fles 87 punten mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *