Afsluiten met een Benrinnes 21yo

door | november 13, 2020

Kerst 2019 is weer voorbij en her en der zijn er weer prachtige flessen whisky geopend of juist geleegd. Ook zullen er velen zijn die juist met deze dagen weer wat mooie samples hebben geproefd. Wij deden dat al met de Brachadair samples maar we hadden nóg iets moois staan. Een 21 jaar oude Benrinnes die door House of MacDuff werd gebotteld in de Golden Cask serie. Met de notities voor dit sample sluiten wij 2019 af.


Benrinnes is voor ons een van de ontdekkingen van 2019 geweest. In de Cadenhead’s proeverij hadden we een mooi exemplaar staan en daarmee was de interesse wel gewekt. Dit resulteerde in twee Benrinnes aankopen voor de collectie van Jeroen. Een 23yo Cadenhead’s botteling en een 14yo botteling van The Ultimate. Nu was er dus een mooie kans om weer een Benrinnes te proeven met een door Stefan van der Krabben (Wijnhuis Oss) beschikbaar gesteld sample.

Foto is afkomstig van Whiskybase.com.

Deze whisky werd gedistilleerd in 1995 en gebotteld in 2017. Rijping vond plaats in een vat dat als referentienummer CM241 mee kreeg. Gezien het feit dat dit vat 290 flessen opleverde gaan wij ervan uit dat het hier om een hogshead gaat. Botteling vond plaats zonder bijkleuring, koude filtering en de vatsterkte betreft 55,8%. We gaan er maar eens goed voor zitten.

  • Neus: Honing, sinaasappel, bloemen, perzik, rijpe banaan en later ook watermeloen. Een bijzonder mooie neus.
  • Smaak: Een romig mondgevoel. Fruitige mix van citrusfruit en tropische vruchten aangevuld met zachte zoete honing. Een hele lichte kruidigheid geeft de whisky een mooi randje mee.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met ook weer zoete honing en tropisch fruit.

Deze whisky mag van ons een score dragen van minimaal 88 en misschien net 89 punten. Een prima score voor deze Benrinnes en voor ons een bevestiging dat we gerust kunnen blijven letten op mooie flessen van deze distilleerderij.

The Golden Cask serie van House of MacDuff wordt door Erik Molenaar (Kintra, Wagging Finger) geïmporteerd en is in Oss te koop bij Wijnhuis Oss. Jammer genoeg staat deze Benrinnes daar inmiddels niet meer bij.

Wij wensen jullie een veilige en zeer gezellige jaarwisseling toe met ongetwijfeld een mooi glaasje in de hand en we hopen jullie ook in 2020 weer te vermaken met onze belevingen in de whiskywereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.