Tweeling zus nr 1

door | februari 25, 2021

Bijna een maand hebben de gezusters van Glen Garioch kunnen wennen aan mijn kast en zo ook bij Jeroen. Dus het is hoog tijd dat we eens even gaan proeven van het waarschijnlijk eerst gevulde vat.

De vaten afgevuld met de spirit van Glen Garioch, hebben beide hoogstwaarschijnlijk wel en verleden in de Sherry wereld. De niet bijgekleurde tinten van deze whisky en de eerste geuren uit het glas, bevestigen dat vermoeden. 18 Jaar lang hebben ze mogen rijpen op deze vaten waarna Adelphi in 2016 besloot dat het wel tijd werd om de gezusters te delen met de wereld. Vatnummer 3739 leverde uiteindelijk 241 flessen op die zijn afgevuld met een percentage van 57,5 % alcohol. Een best pittige whisky die wellicht een beetje water kan gebruiken, maar zoals altijd, ga ik er eerst vol in. Water erbij kan altijd, eruit wordt lastig.

Na het inschenken heb ik het glas eerst eens een minuut of 15 laten rusten. In dit geval ook een beetje noodgedwongen, omdat ik toch nog wat andere bezigheden had, maar dat is wel iets wat ik vaker doe. Gewoon even de tijd geven om alles tot zijn recht te laten komen.

Zoals in het inleidende artikel al te lezen was, zijn de flessen verdeeld zodat Jeroen en ik er beide van kunnen genieten. Het is dan dus ook niet heel vreemd dat we beide onze notities hebben gemaakt.

Glen Garioch
Adelphi
Cask 3739
57.5% abv
Gedistilleerd in 1998
Gebotteld 2016

Notities Jeroen.

  • Neus: Donkere sherrytonen met toffee en pure chocolade. Kruidigheid van het hout
  • Smaak: Verwarmend in de mond. Een kruidige start met behoorlijk wat invloed van houttannines. Ook weer toffee, pure chocolade en een vleugje menthol.
  • Afdronk: Wat drogend van het hout, pure chocolade en een fris tintje van menthol. De afdronk is wat korter dan verwacht.

86 punten

Notities Peter.

  • Neus: Meteen veel hout en sherry, gedroogd fruit, karamel, kruiden, heide en noten.
  • Smaak: Warm! Vol van smaak en veel invloed van het vat. Kruiden, pure chocolade, karamel, rozijnen, amandel en menthol. Een fijne zoete smaak met een klein bitter randje.
  • Afdronk: Middellang met kruiden, heide, rozijnen en chocolade.

88 punten

Dit zijn voor mij toch wel DE lievelingen! Een whisky met bijzondere smaken waarvan ik er steeds meer ga ontdekken. Ik kan bijna niet wachten om het zusje ook even te proeven. We komen er uiteraard zeer binnenkort op terug.

Een gedachte over “Tweeling zus nr 1

  1. Pingback: Tweeling zus nr 2 | WhiskyOss.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *