Twee maal Glen Elgin van Adelphi

door | augustus 20, 2022

Het lijkt wel een samplezomer te worden op WhiskyOss.nl maar ja, ook de samplevoorraad moet een keer geproefd worden toch? En als je dan toch met samples bezig bent is het soms extra leuk om er een vergelijking mee te maken. In dit geval proef ik twee maal Glen Elgin van Adelphi naast elkaar. Een fles kocht ik zelf, het sample kreeg ik bij een sampleruil met Marc van Grunsven.

Gezien de vatnummers en het jaar van distillatie zou het zomaar kunnen zijn dat beide vaten gevuld zijn met dezelfde spiritbatch en dat maakt deze vergelijking helemaal interessant. Ik ben benieuwd hoe deze spirit zich gedraagt bij twee compleet verschillende vaten.

Glen Elgin 13yo cask 802273

Dit is de fles die ik zelf kocht toen deze beschikbaar kwam in 2019. De spirit werd gestookt in 2006 en in dit geval betreft het vat een refill Bourbon barrel. In 2019 werd het gerijpte product gebotteld op een leeftijd van 13 jaar. Het alcoholpercentage werd vastgesteld op 53,8% en er werden 273 flessen afgevuld.

Foto Whiskybase.com
  • Neus: Citrusfruit, appel, perzik, caramel en zoete honing.
  • Smaak: Licht prikkelend pepertje op de tong. Fruitig van boomgaardfruit (appel, peer, perzik) met een zacht honingrandje.
  • Afdronk: Mooie lengte met vooral weer fruit maar ook een hint van laurier.

Glen Elgin 14yo cask 802271

Marc kocht deze fles een jaar later. De whisky had dan ook een jaar langer in het vat gezeten. In dit geval betreft het een refill Sherry vat en gezien de opbrengst zou ik gokken op een hogshead. Het ABV is hier gemeten op 52,7% en dit vat leverde 290 flessen op.

Foto Whiskybase.com
  • Neus: Sinaasappel, rozijnen, gedroogde pruimen, cacaopoeder en caramel / toffee. Mooie droge kruidigheid van nootmuskaat.
  • Smaak: Mooi zacht in de mond met een lichte droge kruidigheid. Ook weer gedroogd fruit en een mooi bittertje van cacaopoeder.
  • Afdronk: Heerlijk lang, het bittertje trekt weg naar de zoete aroma’s van het gedroogde fruit.

Wauw wat is dit een heerlijke vergelijking en wat is er een groot verschil tussen de verschillende vaten. Het Bourbon vat is net wat “schoner” richting de spirit al is ook hier ruim voldoende invloed van het hout. Het Sherry vat is duidelijk actiever geweest en geniet in dit geval mijn voorkeur. Met name smaak en afdronk zorgen ervoor dat ik respectievelijk 87 en 89 punten geef aan deze whisky’s. Glen Elgin is echt een van mijn favorieten hoor!

Een gedachte over “Twee maal Glen Elgin van Adelphi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *