Tijd voor een Adelphi Limerick

door | november 3, 2020

Een versje in een vast rijmschema waarin een plaatsnaam voor moet komen? Wat moet dát op een Whiskyblog? Niks dus! Ik ga echter proberen het rijmschema van een prachtige Adelphi botteling te analyseren. De Adelphi Limerick botteling van een 23 jaar oude Ierse single malt whiskey om precies te zijn.


Bij Ierse Whiskey denken we allemaal al snel aan Jameson, Tullamore Dew en Teeling. Anders zijn er uiteraard Bushmills, Connemara of Redbreast. De naam Slaney had ik echter nog nooit voorbij zien komen tot ik een heel mooi sample ontving van Johan van Boxmeer. “Hier moet je écht eens voor gaan zitten” was de tip van Johan en nu is daar gelukkig even tijd voor. Gedistilleerd in 1991 en op 23 jarige leeftijd gebotteld in 2015 na een rijping in een refill Bourbon vat met nummer 8265. De vatsterkte is een zeer respectabele 58,1%. Mijn interesse is gewekt!

Slaney is niet de naam van een distillery. Deze Whiskey is afkomstig van een undisclosed distillery zoals dat dan zo mooi heet. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik te weinig van Ierse distillery’s en hun producten weet om een zinnige inschatting te maken waar dit specifieke vat vandaan komt. Maar gewoon aan de slag met het glas zou ik zeggen.

  • Neus: Ik heb het glas ingeschonken toen ik begon met typen. Terwijl ik daarmee bezig ben lijkt het net of er naast de laptop een glas met vruchtenthee staat te dampen. Vanille, citrus, mango en daarachter een bitter vleugje van thee. Een combinatie die ik nog nooit heb geroken in een whisk(e)y.
  • Smaak: Zacht, vol, romig in de mond en fruit! Ik meen duidelijk iets van vruchtenthee te proeven. Kersenthee of toch meer in de richting van mango? Wat een bijzonder mooi pallet!
  • Finish: De afdronk is prettig van lengte en ook hier kan ik me niet losmaken van de thee-achtige indruk die ook hier met het zoet van fruit een prachtige combinatie vormt.

Het percentage alcohol is totaal niet vervelend aanwezig. Je zou bijna vergeten dat je hier te maken hebt met een ABV van 58,1%.

Johan heeft niks teveel gezegd. Hier moet je inderdaad even rustig voor gaan zitten. Jammer genoeg heb ik er nooit een hele fles van in de collectie gehad. Een vaststaand schema heb ik niet kunnen ontdekken maar het geheel rijmt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *