Inchgower 13yo, Adelphi Selection

door | maart 17, 2022

Met Marc van Grunsven ben ik al een aantal keren op pad geweest om slijterijen te bezoeken. De laatste keer betrof het een bezoekje aan het hoge noorden. Ik schreef al eerder over een mooie Glenrothes die Marc kocht bij Dramtime in Musselkanaal. Dat was echter wel bijvangst want, net als ik, had ook Marc al huiswerk gedaan en een flesje gereserveerd.

Overigens vind ik dat wel echt een aanrader als je op pad gaat naar een voor jou nog onbekende slijterij. Kijk alvast goed rond op de webshop en doe dat ruim op tijd. Misschien staat er digitaal nog net een fles bij die je heel graag wil hebben en dan kun je die alvast vast laten leggen. Ik deed dat zelf met een Mortlach 17yo van Adelphi. Marc ging voor een 13yo Inchgower van dezelfde bottelaar en van die fles heb ik nu een sample in het glas.

Foto Whiskybase.com

Nadat de spirit in 2007 werd gedistilleerd bij de in de Speyside gelegen Inchgower distillery, werd deze te rijpen gelegd in een sherry butt met vatnummer 800651. Het vat werd gekocht door Adelphi en in 2021 werd het vat geselecteerd om te bottelen. Zoals gebruikelijk bij Adelphi is er niet bijgekleurd, verdund of koud gefilterd. Het vat leverde 525 flessen op en het alcoholpercentage bedraagt 58,7%.

  • Neus: Kruidig met ook een vleugje rook. Bij de start ook een wat vlezig randje. Gedroogd fruit als abrikoos, pruim en rozijn. Ook is er een zoet appeltje. Met wat water komt ook chocolade op.
  • Smaak: Flink prikkelend in de mond. Kruidige houttonen waarna ook fruitige tinten boven komen. Vooral appel maar ook wat gedroogd fruit. Met wat water blijft de whisky best heftig en dat is jammer.
  • Afdronk: Vrij lange afdronk met vooral een zoet appeltje en een wat kruidig randje. Misschien zelfs ook wat zwavelachtige tonen (dat vlezige uit de neus).

Inchgower staat vooral bekend als een blenders whisky. Slechts 1% van wat er gedistilleerd wordt, wordt uitgebracht als single malt whisky. De enige Inchgower variant die officieel uit komt is een botteling in de Flora & Fauna serie van Diageo. Bij onafhankelijke bottelaars kom je Inchgower met regelmaat tegen.

Ik had me echt verheugd op het proeven van deze whisky maar jammer genoeg is dit niet mijn ding gebleken. Ik vind dat er te weinig balans is. De neus is mooi maar de smaak is wat mij betreft te scherp, zelfs na wat druppels water zwakt dat niet af. Ik geef er een score aan van 84 punten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.