De Adelphi Glen Garioch zusjes verenigd

door | april 29, 2021

Het is alweer even geleden dat Peter en ik de twee, door Adelphi gebottelde, 18 jarige Glen Garioch bottelingen verdeelden. Allebei prachtige bottelingen en van beide afzonderlijke flessen zijn onze notities al verschenen. Hoe zou echter de whisky zijn als beiden herenigd zouden zijn in één glas? Ik nam de proef op de som en liet het gezamenlijke sample een aantal weken staan. Nu wordt het tijd om de proef op de som te nemen.

Als je onze eerdere blogs over deze flessen gelezen hebt dan heb je kunnen zien dat er toch wel wat verschillen merkbaar zijn ondanks het feit dat het dezelfde batch spirit betreft. De beide vaten hebben uiteraard hun eigen specifieke invloed gehad en beide vaten zijn op een heel ander tijdstip gebotteld. Vat 3739 werd namelijk in 2016 geleegd en vat 3740 pas in 2017. Al zou dat theoretisch gezien ook kunnen betekenen dat er maar een of enkele dagen tussen zou zitten… Maar goed, terug naar het experiment. Hoe zou de som van de afzonderlijke delen het eraf brengen?

Tja, eigenlijk zit er nu dus een “gewoon” een 18yo Glen Garioch, gerijpt in 2 ex sherry (waarschijnlijk) hogsheads, in het glas. Het precieze ABV is niet bekend maar ik heb mijn best gedaan om zo gelijkmatig mogelijk te mengen dus dat zal nét onder de 58% zijn.

  • Neus: Kruidig, richting nootmuskaat en kruidnagel. Gedroogd fruit, dadels, pruimen en vijgen. Dit alles aangevuld met een pure chocolade van een hoog cacao gehalte.
  • Smaak: Een licht prikkelende start met weer de kruidige tonen. Snel ontstaat een vol en romig mondgevoel waarin de gedroogde vruchten gedoopt lijken te zijn in gesmolten pure chocolade.
  • Afdronk: Heerlijk lang met eerst het gedroogde fruit en later de pure chocolade die blijft hangen.

Als ik terugkijk naar de eerdere notities dan is bovenstaande een vrij logisch gevolg. Wat me wel opvalt is dat er een hele mooie balans is ontstaan tussen de beide whisky’s. Misschien is de uitkomst zelfs wel nét iets beter dan de afzonderlijke flessen… Wat mij betreft mag Glen Garioch best een Limited Edition 18yo Sherry Cask Matured op de markt brengen. Als ze dan dit soort vaten gebruiken en de prijs niet al te hoog maken dan zou ik niet lang hoeven nadenken om zo’n fles aan te schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *