Ardnamurchan AD 09.20:01

door | december 11, 2020

In alle drukte rondom de nieuwe website zou ik het bijna vergeten zijn maar onlangs kwam de allereerste Ardnamurchan whisky uit. Nadat in de afgelopen jaren al diverse bottelingen werden uitgebracht die de hoopvolle ontwikkeling van de spirit weergaven was het eindelijk zover en dat heeft de whiskywereld geweten…


Er werd door alle liefhebbers uitgekeken naar de eerste officiële release van de eigen distillery van Adelphi. Een batch van bijna 16000 flessen waarvan je op voorhand kon zeggen dat een groot deel van de oplage in de handen van verzamelaars en goudzoekers zou vallen. Inmiddels worden deze flessen “aangeboden” voor vier maal de winkelprijs… Gelukkig kon ik snel een flesje reserveren tegen de normale prijs en werd dit flesje gewoon geopend.

Distillatie vond plaats in de periode 2014/2015 en hiervoor werd zowel geturfde als ongeturfde gerstemout gebruikt. Voor deze batch werd een keuze gemaakt uit bourbon barrels en sherry (zowel Oloroso als PX) butts. De verhouding bourbon vs sherry is 65%/35%. Wat zou dit allemaal brengen?

  • Neus: Zoet citrusfruit, honing, misschien wat zaagsel en zeker een vleugje turfrook. Zoete snoepjes, winegums.
  • Smaak: Hier komt meer turfrook naar boven samen met wat kruidige houttonen als laurier en zoethout. Er komt ook een licht bittertje op uit de richting van grapefruit of de schil van sinaasappel.
  • Afdronk: Mooie lengte met een licht drogend mondgevoel. Kruidig met een licht bittertje en af en toe een zoet tintje. De invloed van de turfrook is hier maar klein.

Wat mij betreft een prima eerste release. Een nog jonge whisky maar zeker een whisky met potentie en dat was ook wel te verwachten met Adelphi op de achtergrond. Voor nu geef ik deze een score mee van 85 punten.

Bekijk ook dit mooie filmpje over Ardnamurchan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *