Adelphi Springbank 1992

door | november 13, 2020

Een lot uit de loterij, zowel letterlijk als figuurlijk in dit geval. Sterker nog, dit is de laatste fles die ik gewonnen heb door mee te doen met verlotingen op Facebook. Na een aantal mooie flessen gewonnen te hebben, is het voor mij tijd geworden daarmee te stoppen. Laten we eerlijk zijn, het beste punt om te stoppen is het hoogtepunt toch? Ik hoop dat deze fles aan die voorwaarde kan voldoen. Ik heb er alle vertrouwen in.


Oudere Springbank bottelingen gaan tegenwoordig voor flinke prijzen over de toonbank. Zo staat deze botteling op een Duitse website voor een bedrag van om en nabij de €400… Hoe mooi is het dan om voor een paar procent van die prijs 2 loten aan te schaffen én hem nog te winnen ook. Wie mij echter een beetje kent, weet dat ik niet makkelijk een waardevolle fles open zal trekken. Soms gebeuren er echter dingen in je leven waardoor je er weer achter komt dat het geen zin heeft iets moois te bewaren voor later. Voor je het weet is later immers al te laat… Zo’n gebeurtenis zorgde er dus voor dat ik deze mooie fles ging openen.

Al weet je dan dat je met een fles die in 2009 gevuld is voorzichtig moet zijn met het openen, toch kan het dan gebeuren dat de kurk breekt. Zo ook in dit geval. Gelukkig bleef er genoeg in de flessenhals achter om met een gewone kurkentrekker te kunnen verwijderen. Daarnaast toont dit het belang van het bewaren van enkele goede kurken voor dit soort situaties.

Over naar de inhoud van de fles. De spirit werd dus gestookt in het jaar 1992. Rijping vond plaats in een Bourbon barrel of een Bourbon hogshead. Na een rijping van 17 jaar was er nog ongeveer 180 liter over om te kunnen bottelen en dat zorgde voor een opbrengst van 257 flessen. Er werd zoals altijd niet bijgekleurd. Ook koude filtering of verdunning werd niet toegepast waardoor de whisky bleef zoals hij in het vat was met een alcoholpercentage van 54,3%.

  • Neus: Frisse citrustonen, zoete honing en een rokerig tintje
  • Smaak: In de smaak komt de rook veel meer naar voren. Het lijkt wel alsof dit een Longrow variant is. Door de rook heen komen ook hier mooie zoete tonen naar voren van honing, citrusfruit en zelfs wat tropische vruchten. 
  • Afdronk: Een mooie lange afdronk die gedragen wordt door het rokerige karakter.

Een heerlijke aanvulling op mijn collectie die wat mij betreft een score van 89 punten mag krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *