Adelphi Mortlach 2003, mijn verjaardagswhisky

door | september 20, 2021

Weten jullie nog dat ik een aantal maanden geleden samen met Marc van Grunsven afreisde naar het hoge Noorden? We brachten eerst een bezoek aan Bij Thijs en vervolgens deden we Dramtime aan. Op het tweede adres stond al een hele mooie fles op met te wachten nadat ik vooraf alvast mijn huiswerk had gedaan. Adelphi en Mortlach, dat kan niet mis gaan toch? Een 17yo Mortlach ook nog eens. Een fles met een behoorlijk prijskaartje (voor mij in ieder geval) en dus heb ik hem nog even dicht laten staan tot mijn verjaardag afgelopen zondag.

Een tijd geleden proefde ik al een mooie serie Mortlach samples die ik had ontvangen van Peter van Vliet. Veruit de meesten daarvan waren whisky’s die een rijping op een sherry vat hadden gehad. Er staat me echter ook een hele mooie bourbon vat rijping bij uit deze serie en ik hoop dan ook dat deze fles me in die richting gaat brengen. Een aankoop als deze doe ik uiteraard niet zonder wat vooronderzoek en de scores op Whiskybase boden me voldoende vertrouwen om te verwachten dat die hoop uit gaat komen.

De Mortlach distillery produceerde de spirit voor deze whisky in 2003 en vulde er een verse Bourbon Barrel mee. Het vat kreeg nummer 800267 mee en werd uiteindelijk verkocht aan Adelphi. Zij lieten het vat liggen tot in 2020 de leeftijd van 17 jaar werd bereikt. Er werd niet koud gefilterd, bijgekleurd of verdund en dit leverde een oplage van 224 flessen op. De vatsterkte is vastgesteld op 57,6%. Hier kan weinig mis mee zijn niet?

  • Neus: Een hint van kruidenbouillon met daarnaast een zoete geur van honing en appeltaart.
  • Smaak: Een kruidige start met een prikkelend mondgevoel, peperig. Ook hier komt weer een mooie zoete smaak van honing en een zoete appel door. Daarnaast een licht bittertje dat doet denken aan geraspte citrusschil.
  • Afdronk: Warm en lang. Appeltaart en een kruidig randje in de richting van laurier.

Het appeltje dat ik steeds terugvind in Mortlach whisky is ook hier zeker aanwezig. Daarnaast is dit een pittig glaasje met een behoorlijk pepertje op de tong. Ik ben heel benieuwd hoe deze gaat worden naarmate de fles meer zuurstof gaat bevatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *