Adelphi Laudale batch 2

door | november 13, 2020

In september 2019 werd bij Marc in de achtertuin weer een editie van Mini Maltstock gehouden. Een bijeenkomst van 7 a 8 whiskyliefhebbers die allen enkele mooie flessen op tafel zetten, daarvan genieten bij slappe verhalen en heerlijke hapjes om vervolgens, geheel verantwoord, te overnachten in tentjes. Het was bij deze editie dat ik voor het eerst kennis maakte met deze Adelphi Laudale batch 2. Marc voorzag me van een sample en toen ik me bedacht er een blog over te schrijven zag ik dat deze versie nog steeds verkrijgbaar bleek. 


De ervaring in Olland was voor mij de eerste keer dat ik een op Sherryvat gerijpte Linkwood proefde en dat maakte een mooie indruk op mij. Mooi genoeg om via de CasQueteers een aandeel te kopen van een PX gerijpte Linkwood die pas over enkele jaren gebotteld gaat worden. De combinatie Linkwood en stevige sherry, ik kan het wel waarderen. 

Terug naar het sample. De Laudale bottelingen worden uitgebracht door Adelphi en zij deden dit voor het eerst in 2009. Naar het schijnt betrof het destijds een 12yo Glenfarclas. Ik heb helaas niet het genoegen gehad deze batch te kunnen proeven. Inmiddels is er ook een batch 3 uitgebracht en daar staat wel een sample van in mijn kast. Deze zal binnenkort ook de revue passeren. Met batch 2 en 3 zo kort op elkaar lijkt het erop dat de bottelaar deze serie sherryvat gerijpte whiskies gaat uitbouwen. Een ontwikkeling om zeker te volgen.

Foto www.hetwhiskyhuis.nl

Wat tot nu toe steeds het geval is geweest is dat de leeftijd van de whisky 12 jaar is én dat de whisky is verdund tot een alcoholpercentage van 46%. Verder is er niet gekleurd of koud gefilterd. Allemaal “ingrediënten” voor een fijne, en écht gelimiteerd verkrijgbare, whisky. Van deze Linkwood zagen namelijk slechts 1478 flessen het levenslicht. 

De notities:
  • Neus: Rood fruit, gedroogd fruit, chocolade, rozijnen, een vleugje boenwas en een kruidig randje van bleekselderij.
  • Smaak: Mooi zacht en romig mondgevoel. Direct komen de rozijnen aan bod, op de voet gevold door kersen, bessen en chocolade. 
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met typisch zoete sherry tonen.

Dit is een heerlijk getemde sherrybom. Niet te zwaar maar precies in balans. Ik ben blij dat ik hiervan nog een flesje heb kunnen scoren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *